Ötkukás Játékok “road show” első állomása Táplánszentkereszt

Ötkukás Játékok “road show” első állomása Táplánszentkereszt

 

A Földművelésügyi Minisztérium idén is megszervezte az Ötkukás Játékok projektjét road show jelleggel, melynek első állomása a táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola volt. A résztvevő 224 gyerek, játékos formában sajátíthatta el a legfontosabb tudnivalókat a szelektív hulladékgyűjtésről.

A sportoló gyerekeknél különösen fontos a példamutatás és a tanulási folyamatokban az élményszerzés, ezért is volt meglepetés vendégünk a „szürke mackós” labdarúgóként is ismert Király Gábor válogatott kapus. A sztárvendég az „éjjel soha nem érhet véget” című számra érkezett a környezettudatos játékok helyszínéül szolgáló tornaterembe. A gyerekek óriási tapssal és örömmel üdvözölték és szinte néma csendben hallgatták, ahogy mesél a környezetvédelem fontosságáról: „Örültem a meghívásnak, hogy itt lehetek ezen a programon. Én 21 évesen kerültem ki külföldre játszani és 18 évig éltem távol Magyarországtól. Egy olyan világba kerültem, ahol akkor már szelektíven gyűjtötték a hulladékot, a gyermekeim már így nőttek fel, a mai napig itthon is így gyűjtjük a hulladékot. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy sok minden változott, jófelé megy az ország, amikor hazajártunk akkor is már érezhető volt a változás, és mára már a legtöbb helyen láthatjuk a szelektív hulladékgyűjtőket”.

A rövid megnyitót követően kezdetét vette a játszva tanulás. A játékszabályok ismertetése után a gyerekek birtokba vehették az Ökotwistert, a Szelektív csúszkát, a szelektív hulladékgyűjtés témakörére átdolgozott, népszerű „Ki nevet a végén” társasjátékot, az óriás puzzlet és a Szelektáló nevű interaktív játékot.

A tanulók egy pecsétgyűjtő füzettel mehettek állomásról állomásra. A nagy létszámra való tekintettel három csoportban, három helyszínen zajlottak az események, így mindenki részt vehetett minden feladatban és kipróbálhatott minden játékot. A tornatermi játékok mellett környezetvédelmi TOTÓT töltöttek ki a gyerekek. A tanárok és egy animátor irányításával a végén átbeszélték a kérdéseket és amennyiben az szükséges volt a helyes válaszokat indokolták is.

Öröm volt látni a sok mosolygós arcot az iskola folyosóján és a játékok helyszínein. A nap végén a moderátor segítségével ellenőriztük, hogy valóban sikerült-e a küldetés és örömmel tapasztaltuk, hogy igen. A moderátor felsorolt több hulladék típust is a gyerekeknek pedig be kellett kiabálniuk az ehhez tartozó szelektív hulladékgyűjtő színét. A tornaterem zengett a helyes válaszoktól.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.