Nézze meg az ember azt, hogy hová is kerül a hulladék!

Nézze meg az ember azt, hogy hová is kerül a hulladék!

Milyen érdekes, hogy szinte minden kisgyerek bolondul a kukásautóért, a kukás mellényért és mit nem adna azért, hogy mehessen vele egy kört. Aztán ez a lelkesedés az évek múlásával alábbhagy, de a kérdés örök: hová megy a kukásautó? Tényleg összeöntve viszi a szemetet, vagy a szelektív gyűjtőedények tartalmát mégiscsak külön gyűjtik a kocsiban is? És mit lehet csinálni ennyi hulladékkal?

Nem szeméttel, hulladékkal. Mert a szemét,  az szemét. Az tényleg semmire se jó már, mert ahogy a boltban tudunk válogatni fém-, papír-, üvegcsomagolású termék között, valahogy mégse sikerül ez a hétköznapokban, amikor már megettük, megittuk a csomagolás tartalmát.

Pedig az üveg akkor is üveg, a papír (ha nem zsíros, koszos) akkor is papír, a műanyag (ha nem zsíros, nem koszos) akkor is műanyag marad. És ez már tényleg jó lesz valamire.

De hogyan és hol?

Erre kínál kézzel fogható, szemmel látható megoldásokat az a közel 50 hazai hulladékkezelő, akik vállalkoztak arra, hogy május 11-12-én megnyissák üzemeik, telephelyeik kapuit a KUKAkultÚRA – a hulladékkezelők nyílt napja keretében. Az ország szinte valamennyi megyéjében – ezt a www.szelektalok.hu/kukakultura honlapon megnézhetitek – várják e két napon az érdeklődő gyerekeket, fiatalokat, baráti társaságokat, családokat a hulladékkezelők. A nyílt napon bemutatják, hogy mennyi hulladék is keletkezik a környezetünkben, miért és hogyan kell azt úgy kezelni, hogy megóvjuk környezetünket és mint másodlagos nyersanyagot visszajuttassuk a gazdaság körforgásába. Láttad az előbb említett weblapon, hogy milyen sok helyre jelentkezhetsz? Válassz!

Érdekes, színes, izgalmas látnivalókat kínál ez a két nap, amely immár negyedik alkalommal kerül megszervezésre és a korábbi évek tapasztalatai szerint nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés értelmére világít rá, hanem arra is, hogy takarékosabban és kreatívabban kellene erőforrásainkkal bánnunk, gazdálkodnunk, hiszen mint Gábor Dénes Nobel-díjas tudós évtizedekkel ezelőtt kijelentette: „A pazarlás kora lejárt!”

Lehet, hogy a két nap során majd lesznek olyan látogatók, akik hulladékgazdálkodási területen kívánnak továbbtanulni, dolgozni, vagy esetleg van jobb ötletük, újító elképzeléseik arra, hogyan lehetne a keletkezett hulladékot újrahasznosítani, újrahasználni – éppen azért, hogy minél kevesebb új nyersanyagra legyen szükségünk. Hiszen az anyag, a másodnyersanyag – sajnos – sokszor tényleg a lábunk előtt hever. Az erdőben, a parkban, a vízparton… de nem vész el, csak – mint tudjuk – átalakul, ha ezért teszünk is.

A www.szelektalok.hu/kukakultura honlapon a HELYSZÍNKERESŐ menüpont segít abban, hogy hol találsz a közeledben a programhoz csatlakozó hulladékkezelőket, mit tudsz megnézni. Tanulmányozd részletesen a regisztrációs tudnivalókat, a megközelítést és az egyéb praktikus információkat.

A honlap LETÖLTÉS menüpontjában találsz plakátokat, amelyeket ki is tudsz tenni (ki is tudsz tölteni a legközelebbi KUKAkulTÚRA célpont adataival) a folyosó falára, a bejárathoz, a rendelőbe, a kávégép mellé… bárhová ahol ismerőseid, szomszédaid is láthatják és talán még hálásak is lesznek, hogy ilyen jó – és ingyenes – programra hívod fel a figyelmüket.

Budapesten két helyen is működik az Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. Szemléletformáló és Újrahasználati Központja – Pestszentlőrincen és Rákospalotán (www.fkf.hu). A KUKAkulTÚRA keretében pénteken a pestszentlőrinci, szombaton pedig a rákospalotai központ és a Hulladékhasznosító Mű várja az érdeklődőket. A Hulladékhasznosító Mű látogatóterének üvegablakából látható, hogy a Hamupipőkék még mindig nem jól szelektálnak, ugyanis még mindig rengeteg értékes fém italosdoboz, műanyag mosószeres palack, pet-palack és papír kerül – otthon, a szemét közé, ami már csak energetikai hasznosításra kerülhet.

Itt még egy múltidéző retro programra is lehetőség van, hiszen itt működik a Köztisztasági Múzeum, ahol régmúlt idők locsolókocsijától kezdve a Budapest utcáin néhol még ma is látható hulladékgyűjtőket és ezek mókás kivitelezésű példányait is megtekinthetitek: http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/vallalatrol/koztiszt_muzeum

Ne hagyd ki! Hívd erre a túrára barátaidat, szüleidet – vagy küldj nekik majd szelfit, hadd irigykedjenek! Országszerte találsz olyan hulladékhasznosító üzemeket Soprontól Mezőkovácsházáig, Nagykanizsától Miskolcig, ahol várják az érdeklődőket. Várunk a KUKAkulTÚRÁN, a hulladékkezelők nyílt napján! Nézz szét a weblapunkon és oszd meg! 

 

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.