Újra használatos kávéspoharak Freiburgban

Újra használatos kávéspoharak Freiburgban

A németországi Freiburg városa újra használható pohár rendszert vezetett be, hogy csökkentse a hulladékot.

Ha már egy ideje figyelemmel kíséred a zöld kezdeményezéseket, akkor ismered az egyik közös ellenséget, az eldobható poharat, legyen az akár kávés, fagylaltos, üdítős, papír, műanyag, vagy a hőszigetelő anyagból gyártott (styrofoam). Egyszeri használat után eldobják őket, és ezután évekig mérgezik a szemétlerakókat, amíg végül lassan le nem bomlanak.

A probléma megoldása könnyűnek tűnik: le kell mondani az eldobható pohárról egy olyan újrahasználható pohár kedvéért, amelyet bárhová magaddal vihetsz. De mindannyian tudjuk, hogy ez a valóságban sokkal nehezebb, mint ahogy hangzik. Emlékezni a saját poharadra nem kis kihívás, és néha szükség van egy előre nem tervezett délutáni koffeinbombára. Nem marad más, mint bűntudattal inni a papír pohárból, és utána eldobni azt. Ismerős ez a kettős érzés.

Újra felhasználható pohárrendszer

A németországi Freiburg városa úgy gondolta, hogy megkönnyíti polgárai életét egy újra felhasználható pohárrendszerrel. Ahelyett, hogy elvárná lakosaitól, hordják magukkal a saját poharukat, vagy újat vásároljanak kedvenc kávéjukhoz, megalkotta a Freiburg-cupot. A fedéllel ellátott kemény műanyagból készült poharat az ügyfelek 1 eurós betétdíjért kapják meg. Használat után a város 100 vállalkozásának bármelyikében leadhatják, és visszakaphatják a betétdíjat. Az egyes üzletek ablakaiban zöld azonosító matrica jelzi a programban való részvételüket. Amikor a vevők visszaadják poharaikat, a boltok fertőtlenítik, és újra felhasználják azokat, mintegy 400 alkalommal.

Az újból felhasználható poharak lehetősége Németországban különösen releváns, ugyanis óránként körülbelül 300 000 kávét szervíroznak. Évente 2,8 milliárd kávéspoharat használnak fel, amelyek mindegyikét átlagosan mindössze 13 percig használják, majd a szemétbe kerülnek.

Ez a probléma természetesen nem csak a németeké. Az USA-ban pl. a becslések szerint 2010-ben 23 milliárd papírpoharat használtak. Az amerikaiak évente átlagosan 25 milliárd styrofoam kávéscsészét és 2,5 millió műanyag palackot dobnak ki óránként, és mindkettő sokkal hosszabb idő alatt bomlik le (ha egyáltalán lebomlik), mint a papír. A mai napon a hulladéklerakóban elhelyezett polisztirol hab (Magyarországon hungarocell a neve – a szerk.) nagy része még 500 év múlva sem bomlik le. Ha minden nap csak egy pohár kávét, vagy teát vásárolsz eldobható pohárban, azzal évente több, mint 10 kg hulladékot hozol létre.

Miközben rengeteg hulladék keletkezik – vagyis a hulladéklerakókat elborítják a papírpoharak –gyártásuk sem nevezhető környezetbarátnak. A Starbucks és a Környezetvédelmi Innovációs Szövetség által készített tanulmány szerint minden legyártott papírpohár 0,11 kg CO2-kibocsátással jár együtt. Minden 0,5 literes papírpohár előállításához 33 gramm fa; 4,1 gramm kőolaj; 1,8 gramm vegyi anyag; 0,19 KWh energia és közel 4 liter víz szükséges.

http://www.greenmatters.com/community/2017/12/05/Zf5Dcy/german-disposable-cups

Tessa Love szabadúszó író, és kutató írása nyomán

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.