Németország is korlátozásokat vezet be az egyszer használatos hordtasakokkal kapcsolatban

Németország is korlátozásokat vezet be az egyszer használatos hordtasakokkal kapcsolatban

A magyar Kormány 2020 júniusában fogadta el az egyes egyszer használatos műanyag hordtasakok forgalomba hozatalának csökkentéséről és korlátozásáról szóló új szabályozást. A műanyag hordtasakok – gyakran közterületen elhagyott – hulladéka okozta környezetszennyezés csökkentése a Kormány 2020 februárjában megjelent Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is megerősített célkitűzés, de ez jelenik meg az Unió irányelvi szabályrendszerében is.  A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglalt célok megvalósítása érdekben az Országgyűlés 2020. júliusában elfogadta azt a törvényt, amely megteremtette a lehetőséget a 15 és 50 mikron közötti anyagvastagságú műanyag zacskók hazai betiltására. Az intézkedések eredményeként 2021 július 1-től tilos lesz az ilyen falvastagságú hagyományos műanyagból készült könnyű műanyag hordtasakok forgalomba hozatala Magyarországon.

Hasonló megoldás alkalmazása mellett döntött tegnap a német Bundestag is: az új német törvény 2022. január 1-jétől megtiltja a 15 és 50 mikron közötti anyagvastagságú műanyag hordtasakok használatát a német üzletekben. Ezzel a németek is a magyarok által járt útra lépnek. Az elfogadott törvénynek köszönhetően 2022. évtől csak a gyümölcsök és zöldségek kimérésére szolgáló vékony zacskókat kínálhatják Németországban az üzletek, valamint a vastag anyagból készült, jellemzően többször használatos bevásárlótáskákat.

A nagyon könnyű, 15 mikron alatti falvastagságú (például a pékárukhoz, a csomagolatlan zöldségekhez, a kimért húsáruhoz használt) műanyag hordtasakok Magyarországon is forgalomban maradhatnak, ugyanakkor a gyártók által fizetendő környezetvédelmi termékdíjuk a jelenlegi kilónkénti 57 forintról 1 900 forintra emelkedik. A biológiai úton lebomló műanyagból készült könnyű műanyag hordtasakokra nem vonatkozik a tilalom, azonban a takarékos felhasználás érdekében a jelenlegi termékdíj mentességhez képest termékdíjuk kilónként 500 forintra emelkedik majd.

további cikkek

Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén Kreatív hulladékkezelés
2023. ÉVI KÁRPÁT-MEDENCEI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Egyéb
Túrázz és segíts! Itt a Tavaszi Nagytakarítás Egyéb
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.