Nem szelektálnak a szelektív gyűjtésben

Nem szelektálnak a szelektív gyűjtésben

szerződéskötésMindenütt rajtunk múlik jövőre is, hogy a magunkévá tesszük-e a környezettudatos életmód egyik alappillérét. A lehetőség adott lesz az ország legnagyobb részén.

ohu-sajtotajekozato-foto-vamosioszkar-ugyvezetoA lakossági szelektív hulladékgyűjtés jövő évi kereteiről, és az ahhoz kapcsolódó úgynevezett részfinanszírozásról megszületett a 2014-re szóló megállapodás. Azt az Országos Hulladék-gazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. és a lakossági szemétszállító cégek kötik egymással.

Ez a dokumentum tartalmazza azt, hogy a szerződő társaságok mennyi papír, fém, műanyag, üveg és italoskarton hulladékot gyűjtenek össze egy, vagy több településről, és adnak át újrahasznosításra a hulladékkezelőknek és -hasznosítóknak. A megállapodás azt is tartalmazza, mennyit fizet ezért, azaz milyen mértékben részfinanszírozza a lakossági szelektív hulladékgyűjtést az OHÜ.

December 17-én már alá is írták az első erről szóló megállapodásokat, hivatalos nevükön szolgáltatás-vásárlási szerződéseket. Összesen mintegy 100 ilyen megállapodás születik a következő hetekben.

ohu-sajtotajekoztato-foto1Ezeknek köszönhetőn a szelektív hulladékgyűjtésre 2011-ben mintegy 8,3 millió, 2012 végére már 9,1 millió, 2013-ban pedig csaknem 9,2 millió lakosnak volt, illetve van lehetősége. Hasonló, talán valamivel jobb adatra számítanak a szakemberek a 2014-es évre is. Hogy az elképzelésük megvalósul-e, az már rajtunk múlik majd…

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.