Napi egy új palack vs. trendi kulacs

Napi egy új palack vs. trendi kulacs

trendi kulacs

Végiggondoltad már, mire költhetnéd azt a pénzt, amit napi szinten kiadsz egy palack ásványvízre? Mert ugye vizet inni kell, nem is keveset, legalább napi 2 litert, nyáron akár 3-at, 4-et is ahhoz, hogy hozzásegítsük a szervezetünket az egészséges működéshez. Ha ezt nem gondoltad még végig, akkor éppen itt az ideje. Számoljunk együtt!

Vizesüvegek műanyag palackHa csak egy palack vizet veszünk minden nap, legyen az félliteres vagy másfél literes, legalább 80 forintot fizetünk érte. A kisebb kiszerelés – bár kényelmesebb magunkkal cipelni akár a munkahelyre, akár ügyintézéshez, pont emiatt – általában drágább és több is kellhet belőle, pláne nyáron. De számoljunk csak napi egy palackkal.

Ha csak a hétköznapokat tekintjük, az havi 20 palack, összesen pedig 1600 forint. Ez egy átlagot takar, hiszen nem biztos, hogy mindig 80 forintért tudsz vizet venni, és persze az sem biztos, hogy minden nap költesz erre. Ugyanakkor, ha drágábban, pl. 200 forintért – a határ a csillagos ég – veszel rendszeresen vizet, ez az összeg havonta 4000, 8000, vagy akár 12.000 forintra is felugorhat.

Mielőtt ezeket még 12-vel is megszoroznád, ülj le. Az eredmény ugyanis egy elég komoly összeg: 19.200 Ft, 48.000 Ft, 96.000 Ft, stb. És akkor most gondold végig, hogy ezt a pénzt biztosan nem akarnád-e vagy tudnád-e másra költeni…

Ezután vedd elő a régi, még a nagyitól kapott malacperselyed, amit nem csak azért nem törtél össze, mert emlék, hanem azért sem, mert garázdaság nélkül is ki tudod horgászni belőle az aprót. Porold le, és ezentúl az ásványvízre és a palackra szánt pénzt tedd bele. Hidd el, ezek után nagyon jól fog esni, amikor a trendi kulacsodból, vagy az állandóvá kinevezett ásványvizes palackodból kortyolgatod az otthonról hozott, vagy munkahelyen, esetleg útközben a városban utántöltött vizet.

Kevesebb palack, kevesebb hulladék

Arról nem is beszélve persze, hogy aki ezt az utat választja, a környezettudatos gondolkodás és életvitel mellett teszi le a voksát. Egyszerűen azzal, hogy nem vásárol ásványvizet, üdítőt, akármit műanyag palackban, kevesebb hulladékot termel maga körül.

Sok helyen tökéletes a csapvíz minősége

Manapság átlagosan mintegy 60 liter ásványvizet fogyasztunk évente, míg ez az adat 1990-ben 3 liter volt. Annak ellenére van ez így, hogy az országos átlagokat tekintve, az csapvíz palackos víz helyettlátszik, hogy a települések többségén megfelelő az ivóvíz minősége hazánkban. Sőt, nemzetközi összehasonlításban is jó minőségűek a hazai vizek.

Érdemes ezért utánanézni a helyi szolgáltatónál, hogy nálunk éppen milyen az ivóvízhelyzet, és ha olyan információhoz jutunk, ami bizonytalanságra ad okot, beszerezni egy vízszűrő berendezést, ami szintén visszahozza az árát, és így már biztosan megnyugodhatunk, hogy nem dobálunk ki feleslegesen ezreket az ablakon és tiszta vizet is iszunk.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.