Mutasd meg egy kisfilmben, Te hogyan szelektálsz!

Mutasd meg egy kisfilmben, Te hogyan szelektálsz!

film

Felmérések szerint a magyar lakosság 80-90 százaléka állítja, szelektíven gyűjti a hulladékot a mindennapokban, a hivatalos adatok azonban rávilágítanak: mindössze körülbelül 15 százalék tesz valóban így. Segíts változtatni ezen az arányon, mutasd meg egy kisfilmben, Te hogyan szelektálsz!


A hulladékokkal való felelős bánásmódra, és általánosságban a környezettudatos gondolkodás lényegére szeretné felhívni a figyelmet a filmpályázatával az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. A cél, hogy minél fiatalabb korban tudatosodjon: a hulladék érték! Olyan kreatív rövidfilmeket várunk, amelyek megmutatják, hogyan lehet a mindennapunk részévé tenni a környezettudatos gondolkodást és a felelős hulladékgyűjtést. A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás ma már egy trendi életvitelt jelent, aminek csak a kreativitás szab határt. Hozz ki Te is többet kevesebből!

Hogyan is kell helyesen szelektálni?

A hulladékok szelektálása azt jelenti, hogy a keletkező papír, fém, üveg és műanyag hulladékot különválogatva gyűjtjük. A különböző újrahasznosítható hulladékokat ne keverjük azokkal, amelyek nem újrahasznosíthatóak, pl. mert szennyezettek. Fontos, hogy míg előbbieket a megfelelő szelektív gyűjtőedénybe, addig utóbbiakat a kommunális gyűjtőedénybe dobjuk. Ez azért fontos, mert a legtöbb hulladék – különválogatva – anyagában újrahasznosítható.

Ötletesen is megoldható

Sokan úgy vélik, ha odafigyelnének arra, melyik hulladékfajtát hova dobják, azzal időt és energiát veszítenek. Azonban számos lehetőség van arra, hogy hogyan könnyítsük meg magunk számára a háztartási hulladékunk kiválogatását. Például érdemes lehet egy olyan kukát beszerezni, aminek több retesze van. Így mindegyik reteszbe másféle hulladékot dobhatunk. Előnye, hogy helytakarékos megoldás, és könnyen cserélhető, tisztítható. Esetleg, ha van hely több kukának, vagy nagyon sok hulladékot termelünk, érdemes lehet több kukát elhelyezni a lakásban. Így minden típust külön gyűjthetünk, és egymástól függetlenül üríthetjük őket.
Nem feltétlenül kell egyforma méretű kukákat alkalmazni, ha valamelyik hulladéktípusból több keletkezik a háztartásban, akkor használjunk nagyobb kukát a számára. Megkönnyíti a szelektív hulladékgyűjtést és segít megőrizni lelkesedésünket, ha a kukáinkat mi magunk dekoráljuk, feliratokkal és/vagy színekkel látjuk el. A díszes, színes kukák a gyerekek számára is vonzóak és érdekesek, így a legkisebbek játszva sajátíthatják el ezt a környezetünk védelme szempontjából különösen fontos gyakorlatot.

Hazai lehetőségek

Magyarországon mindenütt működik már a házhoz menő hulladékgyűjtés. Ennek segítségével nagyobb mennyiségeket és tisztább hulladékot lehet begyűjteni a lakosságtól. Azoknak, akik a szelektív, elkülönített hulladékgyűjtés mellett teszik le a voksukat, segítséget jelenthetnek még a szelektív hulladékgyűjtő szigetek és a hulladékudvarok, ahol a különválogatott újrahasznosítható és egyéb hulladékoktól a lakosság legnagyobbrészt ingyen tud megválni.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.