Mit kezdjünk a papír csomagolási hulladékkal?

Mit kezdjünk a papír csomagolási hulladékkal?

aleksandrov-valeri-bulgariaEzt már tényleg az ovisok is tudják. Viszik is kötegelve a papírgyűjtési napokon, versenyeznek a csoportok, aztán versenyeznek az iskolások – versenyeznek a nagymamák 🙂 – és ez már évtizedek óta így megy. Úgy látszik, minden rendben a papírgyűjtés körül, elkülönítve gyűjtjük nemcsak otthon, de a munkahelyünkön is, sőt már ismerjük, használjuk is az újrapapírt. Mégis mi lehet az új információ ezzel kapcsolatban?

Talán nem is új, csak nem árt feleleveníteni a régit, mert úgy tűnik, talán kicsit megkopott a tudásunk. Lehet, hogy sose tudtuk jól, lehet, hogy csak lusták vagyunk, de a rossz gyakorlattal nem egyszer találkozunk, ami nem könnyíti meg a begyűjtött papír hatékony újrafelhasználását.

Lássuk, milyen szabályokat kell betartani a papír szelektív gyűjtésében:

  1. A papír csak tiszta lehet! Zsíros, koszos nem. Tehát a pizzás doboz, a papírzsebkendő menjen a kommunális hulladék közé!
  2. Lapítva! Vagy széthajtogatva. A dobozokat mindig lapítsuk ki, hogy kisebb helyet foglaljanak. Ugyanúgy mit a palackoknál, itt is energiát spórolunk, ha több hulladéknak adunk helyet.
  3. Tisztítsuk meg a papírhulladékot a másfajta anyagoktól, mint pl. a fólia, fémkapocs, ragasztószalag.

A papír újrahasznosítása nagyipari módszerekkel történik, de az újrahasználatát otthon is gyakoroljuk nap, mint nap. Elég csak a jegyzetpapírnak használt újságszélekre, a papírhajó készítésre vagy az ablakpucolásra gondolni. De a kreatív lehetőségek sora határtalan.

Fontos!

A legtöbb hulladékgazdálkodási szolgáltató a gyűjtési rendszerét a rendelkezésre álló technológiai lehetőségei szerint alakította ki. Ezért területenként különbség lehet abban, hogy mit-mivel gyűjthetünk együtt (pl. műanyag az italos kartondobozokkal vagy a konzervdobozokkal, vagy csak külön, vagy mindent egyben, ami szelektíven gyűjthető…) Erről részletes információ az adott szolgáltató honlapján vagy az ügyfélszolgálati irodákban szerezhető.

***

Ötletek és praktikák a hulladékok mennyiségének csökkentésére, a szelektív gyűjtés népszerűsítésére az Európai Hulladékcsökkentési Héten! – 2016. november 19-27.
Részletekről bővebben itt olvashatsz.

Szívesen részt válallnál Te is a hulladékcsökkentésben? Akkor keresd fel a vallalom.eu oldalt és vállalj valamit hulladékcsökkentési tippjeink közül magadért és a környezetünkért! 

***

A sorozat támogatója: Karakter Kommunikációs Iroda, www.zoldbicikli.hu

karakter_logo

zoldbicikli_logo

Kép forrása: Aleksandrov Valeri (Bulgaria) – Too Much Waste Nemzetközi Karikatúraverseny

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.