Mit kezdjünk a műanyag csomagolási hulladékkal?

Mit kezdjünk a műanyag csomagolási hulladékkal?

marianna-marozzi-save-the-space-olaszorszagEgyszerűnek tűnik a válasz, mit is kezdjünk a termékek kicsomagolása után a kezünkben maradó műanyaggal. Hát gyűjtsük szelektíven! Aki már követi ezt a gyakorlatot, biztos tudja, hogy a válasz ugyan egyszerű, de a megvalósítás vet még fel problémákat.

Először is, mit gyűjthetünk szelektíven a műanyagok közül és mit nem. Itt a legegyszerűbb vezérelv a hulladékfajta teljes elnevezésének szem előtt tartása: műanyag CSOMAGOLÁSI hulladék. Vagyis, ami valamit tartalmazott. Tehát a flakon, a fólia, a PET palack jöhet, a műanyagkacsa, a szemüvegkeret, a nejlonharisnya nem.

A második alapszabály, hogy a gyűjtött hulladék ne legyen láthatóan szennyezett. Ez talán furcsán hangzik elsőre, de el kell fogadnunk, hogy az ételmaradékos műanyagtányér, a félig telt üdítős palack vagy a penészes vajas doboz szennyezi a begyűjthető anyagot, a szállítás és a tárolás drágábbá válik a hulladékgazdálkodásban elvárható tisztasági, egészségügyi normák megtartása miatt.

A harmadik és egyben utolsó szabály a méretre vonatkozik. A kisebb jobb! A kevesebb még jobb! Ha lapítjuk a hulladékot, helyet adunk mások hulladéknak is. Kétszer, háromszor kevesebbet kell fordulniuk a gyűjtőjáratoknak, így hatékonyabb a művelet, hiszen kevesebb levegőt, több hasznos anyagot szállíthatnak. És a környezetet is kevésbé szennyezik…

A három szabály betartásával egyszerű és tiszta a műanyaghulladék gyűjtése:

  1. Csak csomagolási hulladékot gyűjtsünk!
  2. Száraz legyen a műanyag!
  3. Lapítsuk ki a hulladékot, mielőtt a gyűjtőzsákba tesszük!

Most már biztos minden tiszta, de ha kell egy kis segítség:

***

Ötletek és praktikák a hulladékok mennyiségének csökkentésére, a szelektív gyűjtés népszerűsítésére az Európai Hulladékcsökkentési Héten! – 2016. november 19-27.
Részletekről bővebben itt olvashatsz.

Szívesen részt válallnál Te is a hulladékcsökkentésben? Akkor keresd fel a vallalom.eu oldalt és vállalj valamit hulladékcsökkentési tippjeink közül magadért és a környezetünkért! 

***

A sorozat támogatója: Karakter Kommunikációs Iroda, www.zoldbicikli.hu

karakter_logo

zoldbicikli_logo

Kép forrása: Marianna Marozzi (Olaszország) – Save the space

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.