Mit adjak karácsonyra? – Ötletes, környezetkímélő ajándékok –

Mit adjak karácsonyra? – Ötletes, környezetkímélő ajándékok –

Ígéretünk szerint olvashatjátok cikkünk második részét, melyből megtudhatjátok, hogy mi is az a szívesség ajándék és ötleteket meríthettek a saját kezűleg készített meglepetésekhez, ehető ajándékokhoz.

 

Hallottál már a szívesség ajándékról? Készíts egy utalványt, tüntesd fel az ajándékozó és az ajándékozott nevét, valamint az adni kívánt szívességet. Pl. kisgyermekes szülőknek adhatsz olyan órákat, amikor vigyázol csemetéikre és ők nyugodtan elmehetnek kettesben színházba, vacsorázni, vagy éppen bulizni. Illetve elviheted a gyerekeket bábszínházba, színházba, cirkuszba, a Planetáriumba…. Vagy ha mindannyian elutaznak egy pár napra, vállalhatod, hogy pl. megeteted, sétáltatod a kutyájukat. Vállalhatod, hogy rendszeresen meglocsolod a virágait és kiüríted a postaládáját annak a családnak, akik üdülni vannak. Az is nagy segítség, ha megvárod a lakásukban vízóra leolvasót, orvoshoz kíséred az idős rokont, vagy más egyszerű, hivatalos ügy elintézését leveszed a család válláról.

Saját kezűleg

Vásárlás helyett készíthetsz magad is ajándékot. Ezzel kifejezed, hogy több időt, energiát tettél az ajándékba, mintha készen vetted volna és elkerülöd, hogy egy olyan újabb tárgyat adj az illetőnek, amiből már van esetleg egy pont ugyanolyan. Pl. egy saját kezűleg készített tolltartó, fényképtartó, ékszer, ládika, polc, pénztárca, egyedileg dísztett fotóalbum, festett bögre, kötött sál mindenkinek megmelengeti a szívét. Ha egyébként is ismersz kézműves technikákat, könnyű dolgod van. De ha nem, akkor sincs veszve semmi. Weblapokról, könyvekből tanulhatod meg pl. a gyöngyökből, gyapjúból, szalagokból, zsinórokból fűzött, font, nemezelt nyakláncok, karkötők, fülbevalók készítésének fortélyait. Megtanulhatsz pl. sálat kötni, pólóra motívumot hímezni, decoupage technikával díszíteni fényképtartó kereteket, dobozokat, filcből tolltartót varrni, terítő anyagát batikolással díszíteni… Fontos, hogy elegendő időt hagyj magadnak a gyakorlásra, ne az utolsó napokban akarj mindenkinek kreatív ajándékot készíteni.  Családtagjaidnak egyszerű és hálás ajándék a családi fényképekből készült fotómontázs. Nagyszülőknek értékes ajándék az unokák képeivel megtöltött album, vagy egy digitális fényképnézegető, hozzá a pendrive-ra feltöltött képekkel.

Narancslekvár, mézes sütemény

Divatos az ehető ajándék is. Narancslekvárt hagyma chutney, sütemények késztéséhez ebben a téli hónapban is megtalálod a hozzávalókat. Tippünk, hogy a narancslekvárhoz vásárolt narancsot egy éjszakára áztasd vízbe és másnap jól súrold át a héját, hogy eltávolítsd a rajta lévő vegyszermaradványokat. Készítsd el a lekvárt, majd az otthon összegyűjtött kis üvegekbe adagold az ajándékod.  Kösd át a csavaros üveg kupakját karácsonyi mintájú textillel. Süss mézes süteményt vagy csokoládéval, dióval, mákkal, Mindenkire gondolj valamilyen apró ajándékkal. Ne feledkezz meg a ritkán látott, messze, egyedül élő rokonokról sem. Nekik különösen jól fog esni, ha saját készítésű ajándékokkal leped meg őket.  

A gyerekekkel együtt

Gyermekeidet is vond be az ajándékok készítésébe. Attól függetlenül, hogy a Jézuska hozza-e nekik az ajándékot, vagy tőletek kapják, ők is készítsenek meglepetéseket a saját tudásuk, kézügyességük szerint, így viszonozzák a Jézuska, vagy a ti ajándékaitokat. Készülj fel rajzoló-és festőszerszámokkal, színes lapokkal, ragasztóval, ötletekkel, ülj le velük és hadd rajzoljanak, fessenek, ragasszanak ajándékot kedvük szerint, minden családtagnak. Közben hallgassatok karácsonyi zenét, ezzel is az ünnepekre hangolódva. Gazdálkodj az idővel! Ha megunják az alkotást, hagyjátok abba, és pár nap múlva folytassátok.

Örömteli közös készülődést kívánunk!

 

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.