Miért jó ez nekem?

Segítesz megóvni a környezetet

A “megtermelt” szeméthegyek nemcsak a szemünket bántják, hanem a környezetünkre is negatív, romboló hatással vannak. Pusztítják, mérgezik az állatvilágot, például az állatok tápláléknak nézhetik a hulladékot, és az elhagyott szemétből káros anyagok oldódhatnak ki, amelyek szennyezik természetes vizeinket és ivóvízbázisainkat. Ez hosszú távon a mi egészségünkre is káros hatással lehet…

Hulladéklerakó, szemétAz elmúlt 40 évben világviszonylatban megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége és évente további 1-2 százalékkal nő. Az Európai Unió tagországaiban 2013-ben az egy főre jutó hulladéktermelés 481 kg-ot tett ki. (EU-28 átlag, Forrás: Eurostat). Ez a nagy mennyiségű hulladék a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó termelés a túlzott fogyasztás eredménye.

A hulladékképződés megelőzése ezért alapvető fontosságú a hulladékgazdálkodáson belül, és az erőforrásaink ilyen mértékű pazarlása arra is figyelmeztet bennünket, hogy természet adta készleteink végesek, és azokkal a mostaninál sokkal takarékosabban kell bánnunk.

Jót tesz a közösségnek, amelyben élsz

Az akcióötletek megvalósításába vond be a környezetedben élőket, családodat, iskoládat, munkatársaidat. A közös munka, a közös tanulás, a közös élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz, miközben a társadalom és a környezet számára hasznos dolgot visznek véghez. Ez Közösség, közös munka, csapatpersze még tovább növeli a közös tevékenység értékét.

Emellett saját akcióötleted sikeres megvalósításával a környezetedben élők, sőt, akár nemzetközi szakemberek elismerését is kivívhatod magadnak, ha részt veszel az Európai Hulladékcsökkentési Héten és pályázol az Európai Hulladékcsökkentési Díjra.

Több pénz marad a zsebedben

A környezettudatos vásárlás és a hulladékokkal való felelősségteljes gazdálkodás a pénztárcádban is több pénzt hagy. Ha Megtakarítás, spórolásugyanis nem szaporítod a hulladék mennyiségét, akkor nem kell növelni a hulladék gyűjtésének gyakoriságát és bővíteni a kezeléséhez szükséges infrastruktúrát. Így az nem ró jelentős többletterhet a gazdaságra, a társadalomra.

Ezen kívül az előre megtervezett tudatos vásárlások során nap, mint nap sok pénzt tudsz megtakarítani.

Gondolj csak bele, amikor kidobsz valamit a kukába, az olyan mintha pénzt dobnál ki.

Kidobott pénz

Lépjünk együtt akcióba! Regisztrálj és segíts Te is felhívni a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára!

Regisztrálok!

TIPP: Regisztráció során nevezd be akcióötleted az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért folytatott versenybe is!