Miért fontos, hogy TE is tegyél környezetedért és a fenntarthatóságért?

Miért fontos, hogy TE is tegyél környezetedért és a fenntarthatóságért?

Mentsük meg a világot együttFenntarthatatlannak hívjuk azt a társadalmat, amelynek erőforrás felhasználása gyorsabb azok keletkezésénél. Például gyorsabban használjuk fel a fákat az erdőből, mint azok újra termelődnének. A népesség pazarló életmódot folytat és igénye meghaladja a rendelkezésre álló biokapacitásokat (biológiai lehetőségeket).

És hogy mit is jelentenek ezek pontosan?

A fosszilis tüzelőanyagokat (olaj, gáz, szén) megújulásuknál több százezerszer gyorsabban használjuk fel. Az olajtermelés területén szinte már elértük a csúcsot.

Folyamatosan nő az energiafelhasználás és az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

Az éves átlaghőmérséklet 0,7 °C-kal emelkedett az előző század elejéhez képest, amelynek következtében a sarki jégréteg kétötöde olvadt el az elmúlt 60-70 év alatt.

Termőtalajaink gyorsabban pusztulnak megújulásuknál. Évente átlagosan 8 tonna talajt veszítünk el hektáronként, ezzel szemben ugyanennyi területen csak 1,6 tonna képződik. A talaj felét szántottuk el 1950-ig, majd azóta még 30 %-ot. Ilyen használat következtében 50-60 év alatt elfogy a világ termőtalaja.

Természet befektetés növekedésSzárazföldünk 30 %-át borítja erdő, ami kb. 4 milliárd hektár területet jelent. A mezőgazdaság kezdete óta (11 ezer év) 40 %-kal csökkent az erdős területek nagysága, melynek háromnegyede az utóbbi két évszázadban következett be. 1947-ig 15-16 millió km2 területet fedtek trópusi erdők, azóta ennek felét pusztítottuk el. Várhatóan 2030-ra elveszítjük a 80 %-át, a maradék húsz százalékból tíz pedig degradált állapotban lesz. Ötven évvel ezelőtt a világ felszínének 14 %-át borította esőerdő, ezzel szemben ma csupán csak 5-7 százalékát.

Biológiai sokféleség szempontjából nagy jelentősége van ezen területeknek, hiszen a szárazföldön lévő fajok 70 %-a az erdőben él. Csaknem 30 ezer fajt veszítünk el évente, pedig egy faj képződéséhez kb. 10 ezer év szükséges.

Szemét a tengerbenÁtlagosan 46 műanyag tárgy lebeg az óceánok minden négyzetméterén. A világ legnagyobb méretű úszó szigetét ennek ellenére még ma is folyamatosan építik az emberek. A vízfelszínen úszó műanyag dolgokat ételnek hiszik az állatok, melynek következtében évente 1 millió madár és 100 ezer emlős pusztul el.

A környezeti problémák globális mérete nem kényszerítette az embereket a kevésbé pazarló, szerényebb életvitelre. Az emberiségünk átlépte a Föld fenntartható képességét, változás nélkül nem tud tartósan fenntartani 7 milliárd embert a jelenlegi fogyasztási és környezetterhelési szinten.

Hogyan kellene felfogni?

Egy egyszerű példa, hogyan is érezhetjük át ezt a mindenkit érintő hatalmas problémát. Környezetünk erőforrásait elképzelhetjük úgy is, mint egy folyamatosan kamatozó alaptőkét, melynek kamatából eleget tudunk tenni a szükségleteinknek. A növekvő igények következtében azonban egyre többet használunk fel a kamatból, míg egyszer csak már nem elég az igények kielégítésére: még többet akarunk. Ekkor az alaptőkét, jelen esetben a környezetünk értékeit fogjuk felélni. Ha tovább folytatjuk pazarló életmódunkat, természeti értékeinket teljesen kimerítjük.

Ezt a globális problémát csak mi emberek tudjuk megoldani, ezért fontos, hogy TE is óvd környezetünket.

Mit tehetsz érte?

Korábbi cikkünkben hasznos tippeket olvashatsz, melynek betartásával tehetsz környezetünkért és te is környezettudatosan élhetsz.

 

Forrás:

Gyulai Iván – Fenntartható fejlődés (2012)

Patócs Virág – Marketingkommunikáció szerepe a társadalmi környezettudatosság kialakításában (2013)

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.