Mérnöki munka a fenntartható fejlődésért

Mérnöki munka a fenntartható fejlődésért

Környezetmérnök - 1Ismerik Földünk azon sajátságait, amelyek megteremtik az élethez szükséges feltételeket, és terveznek, mérnek, létrehoznak gyakorlatilag bármit, amivel biztosítani lehet a jövő generáció életlehetőségeit. Ők a környezetmérnökök. Közel negyed évszázada zajlik hazánkban is egyetemi szintű képzésük, mégis kevesen ismerik a szakmát és a benne rejlő lehetőségeket, értékeket.

Miért van rájuk szükség?

illusztrációA természeti környezet mesterséges átalakítása az emberrel egy időben jelent meg bolygónkon. Elődeink még kisebb hatással voltak Földünkre, de a technikai fejlődés, és az emberpopuláció megnövekedése következtében, óriási iramban romlik a „Kék bolygó” ökoszisztémájának állapota. Az utóbbi évtizedekben erősen felgyorsult életvitel miatt egyre kevesebb időt fordítunk környezetünk épségének megóvására. Gyorsabban akarunk eljutni egyik helyről a másikra, emiatt sokkal több fosszilis energia hordozót használunk, séta közben néhány másodperces kitérőt sem teszünk azért, hogy a kezünkben lévő műanyag palackot a külön erre a célra kialakított kukába dobjuk…

Környezetünk állapotának erőteljes romlására már a múlt század közepén felfigyeltek a világ vezetői. Ezt alátámasztja többek között az a számos nemzetközi konferencia is, amit eköré a téma köré szerveztek. Ennek köszönhetően vált fontossá mostanra egy műszaki szemléletű, de a környezettudományokra is nagy hangsúlyt fektető mérnöki tudományág megteremtése. Az Egyesült Államokban már az 1960-as években elindították a környezetmérnök oktatást, amely lehetőséget ad olyan szakemberek képzésére, akik megoldást találhatnak a környezeti problémákra. Hazánkban ez a képzés 1990 óta létezik.

Környezetmérnök, avagy egy hivatás a jövőért

A környezetmérnökök feladatköre rendívül összetett. Megfelelő műszaki tudással kell rendelkezniük, hogy új, korszerű eszközöket hozhassanak létre. Ez lehet egy nagyobb hatásfokú hulladékaprító gép, egy korszakalkotó ülepítő kád, vagy akár egy újfajta hajtóanyaggal működő jármű is.

napelemek és szélerőműEmellett nagyon lényegesek a számukra az ökológiai és természettudományi ismeretek, hiszen ezek teszik lehetővé a környezeti veszélyek megelőzését, felismerését és a kárelhárítást. Mivel az emberi eredetű szennyezések eljutnak a felszíni és a felszín alatti vizeinkbe, a levegőbe, a talajba (sőt, az utóbbi években már a világűrben is fellelhető az embertől származó hulladék), átfogó ismerettel, komoly tudással kell rendelkezniük Földünkről és benne mindenről.

A jogi és közgazdaságtani tudásra pedig az olyan megoldások kifejlesztéséhez van szükségük, amellyel a környezettudatos módszerek nem jelentenek különösebb anyagi terhet, így szélesebb körben elterjedhetnek.

Ezzel a széleskörű tudással az egyik legfontosabb céljuk a természeti környezet olyan mértékű javítása, védelme, amely a jövő generáció számára is legalább olyan minőségű életteret tesz lehetővé, amilyet mi is élvezhetünk.

A szakma szépségét az egész életen át tartó tanulás, valamint a terepi mintavétellel és laboratóriumi elemzésekkel eltöltött munkaórák is adják, amelyek során a mérnöki kreativitás és az alkotói vágy kiteljesedhet. Arról nem is beszélve, hogy munkájukkal hozzájárulnak egy élettel teli bolygó fennmaradásához.

Bár még mindig kevesen választják ezt a szakmát, és még kevesebben vannak azok, akik tudják, hogy léteznek környezetmérnökök, talán bízhatunk pozitív változásban ezen a téren, hiszen egyre többen ismerik fel – és kell is, hogy felismerjék – környezetünk megóvásának fontosságát.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.