Merítsünk papírt!

Merítsünk papírt!

Ha a hideg időjárás miatt a lakásban maradunk a gyerekekkel, próbáljunk ki egy új kézműves technikát, merítsünk papírt! Ezzel az otthoni hulladékpapír mennyiségét is csökkentjük és új, egyedi papírt hozunk létre a régiből.

Az ember ősidők óta megörökítette a körülötte lévő világot, rögzítette gondolatait. Gondoljunk csak a barlangrajzokra, a kőbe vésett, agyagtáblára, fára rótt jelekre. A rómaiak viasztáblára, csiszolt állatbőrre, az egyiptomiak nádból préselt papiruszra írtak, a kínaiak először selyemre festették írásjeleiket, majd rongyokból, növényi rostokból merítettek papírt. Az arabok kizárólag rongyot használtak alapanyagul. Közvetítésükkel került a papír Európába. Tömeges gyártását és használatát eredményezte a Gutenberg által feltalált könyvnyomtatás elterjedése.  

Naponta számos papírterméket használunk és kapunk a postaládánkba. A felhalmozódó papír mennyiségét szelektív gyűjtéssel csökkenthetjük és felhasználhatjuk pl. merített papír készítésére. Ehhez egynapos előkészületre lesz szükségünk. Először is készítsünk merítőszitát. Vegyünk elő egy fa képkeretet és feszítsünk rá sűrű szövésű dróthálót vagy szúnyoghálót. Rögzítsük rá szöggel vagy tűzőgéppel. Majd tépkedjünk apró darabokra tojástartót vagy matt felületű szórólapokat, reklámújságokat stb. Áztassuk vízbe egy napra. Az áztatási idő letelte után gyúrjuk át a kezünkkel a vizes papírt, majd adagoljuk turmixgépbe, tegyünk hozzá vizet és turmixoljuk el. Akkor jó, ha joghurthoz hasonló sűrűségű a pép. A pépet öntsük egy nagy tálba vagy lavórba és merítsük meg benne a keretünket. Függőlegesen merítsük bele, majd fordítsuk vízszintesbe úgy, hogy egyenletesen borítsa be a hálót. Majd vegyük ki és csurgassuk le róla a felesleges vizet. Majd egy gyors mozdulattal borítsuk egy törölközőre terített konyharuhára.  A pépből készített vizes papírra terítsünk újabb konyharuhát és arra újabb törölközőt, majd sodrófával nyomkodjuk ki. Ezután már megszáríthatjuk. Nedvességétől függően szárítsuk a konyharuhán, vagy csipeszeljük szárítókötélre. Ha pöndörödne a széle, simítsuk ki meleg vasalóval.

Színes papírt kapunk, ha a pépet természetes színezékkel dúsított vízben áztatjuk. Ilyen pl. a megfőzött hagymahéj leve, a céklalé, a tea, a kávé. Ezeken kívül lehet színezni a vizet temperával és ételfestékkel is. Ha másképp akarjuk díszíteni, akkor tehetünk fonaldarabokat, faleveleket is bele. Eben az esetben merítsük az előbb leírt módon a keretet a pépbe, majd csurgassuk le. Ezt követően tegyünk rá fonaldarabokat, faleveleket, majd merítsük újból bele. Így a két réteg között lesznek a díszítőelemek. Illetve egy kis pép segítségével rá is dolgozhatjuk az egyrétegű papírra a díszeket.

A lapokat felhasználhatjuk meghívók, ünnepi üdvözletek készítésére, adhatjuk ajándékba, készíthetünk belőle fotóalbumot, egyedi naplót, füzetborítót…

 

Forrás: lelegzet.hu, aprolepes.hu

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.