Megvannak a magyar jelöltek a hulladékcsökkentési díjra

Megvannak a magyar jelöltek a hulladékcsökkentési díjra

csatlakozás európai hulladékcsökkentési hétHat kategória és hat kreatív, komplex és interaktív akció, illetve akciósorozat – ők képviselik Magyarországot az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó küzdelemben. Az „előzsűri”, azaz az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság munkatársaiból, az Európai Hulladékcsökkentési Hét szervezőcsapatának tagjaiból állt össze, akiknek összesen 85 akcióból kellett kiválasztaniuk kategóriánként a legjobbat.

Balatoni Vízügyi Igazgatóság

Államigazgatási szerv, hatóság kategóriában a Balatoni Vízügyi Kirendeltséget jelöltük az Európai Hulladékcsökkentési Díjért folyó versenyre. A szervezet munkatársai a mindennapi munkájuk során a létező összes módon igyekeznek csökkenteni a körülöttük keletkező hulladék mennyiségét: szelektíven gyűjtik a papír és a műanyag hulladékot, csak akkor nyomtatnak, ha nagyon muszáj, és az utolsó papírfecnit is elhasználják post it-ként, gyűjtik a használt elemeket és komposztálnak is. A munkájuk során még az összegyűlt munkaruhákat és lábbeliket (bakancs, gumicsizma) is továbbadják egy állatmenhelynek, ahol ezeket még tudják használni. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében a Kirendeltség dolgozói 2.500-3.000 kg hulladékot gyűjtöttek össze, és elhasznált anyagokból (WC-papír guriga, CD, PET palack, halászháló, poháralátét, kupak, cipős doboz, stb.) készített díszítéssel csempésztek ünnepi hangulatot a kirendeltség épületébe.

down alapitvány

Az Egyéb szervezetek kategóriájában a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központot jelöltük a megmérettetésre. A szervezetnél a Hét keretében fejlesztő játékokat,segédeszközöket készítettek egyébként a kukába szánt tárgyakból, anyagokból (bébiételes doboz, WC-papír guriga, pezsgőtablettás dobozok, befőttes gumi, ruhadarabok, stb.) bebizonyítva, hogy a hulladék érték. Fontos szempont volt számukra, hogy ezek az eszközök otthon is egyszerűen és olcsón elkészíthetőek legyenek. A játékokat a gyerekekkel és a szüleikkel együtt készítették gyógypedagógus vezetésével rendhagyó fejlesztő foglalkozások keretében. A folyamat során több lépést, például a festést sem ecsettel, hanem régi pezsgősdugóba nyomott ruhadarabbal oldották meg. Az akciófejlesztők a náluk használt „újrahasznos játékokra” és ezen keresztül a hulladékcsökkentés fontosságára hívták fel így a figyelmet.

Legyünk Kocsér Jó Gazdái

Egyesület, civil szervezet kategóriában a díjra a Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoportot jelöltük, amelynek tagjai a Kocséri Nyugdíjas Egyesület nyugdíjasait bevonva vettek részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban. Az adventi időszakra tekintettel ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat készítettek hulladéknak szánt dolgokból. Szinte az egész falut mozgósították, aminek eredményeként 3 generáció együtt tevékenykedett a keletkezett hulladékok mennyiségének csökkentéséért: a legfiatalabb résztvevő 6, a legidősebb pedig 80 éves volt a rendezvényen. Készült parafadugóból rénszarvas, régi CD-ből karácsonyfadísz, melyet szalvétával dekupázs technika segítségével varázsoltak gyönyörűvé, befőttes üvegből mécses tartó. Amellett, hogy kreativitásuknak utat engedve irányították rá a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára, programjuk azt üzente: csak összefogva, gyerekek, fiatalok, felnőttek és idősek együtt tudnak eredményesen tenni azért, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen körülöttük.

Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft.

A Gazdálkodó, ipari szervezet kategóriában a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. akcióját jelöltük az Európai Hulladékcsökkentési Díjra. A szervezet szórakoztató és játékos módon igyekezett környezettudatos gondolkodásra nevelni a jövő generációját: játszóházukat öt óvodában “állították fel”. A kicsik logikai, ügyességi és számítástechnikai játékok segítségével ismerhették meg a hulladékok típusait, keletkezésük, megsemmisülésük módját és következményeit. A programban szerepeltek külön erre a célra kifejlesztett társasjátékok és színezők, valamint a gyermekek megtisztíthattak egy „műtavat” a hulladékoktól, úgy, hogy közben azokat szelektíven szét is kellett válogatniuk. A kicsiknek lehetőségük nyílt kipróbálni azt is, milyen egy kukásautó fülkéjében ülni. Akciójuknak köszönhetően majd félezer gyermek lett számos zöld élménnyel gazdagabb, ami – bízunk benne – egész életükre meghatározó lehet.

tudatossag_a_mindennapokban

Magánszemély kategóriában idén Alt-Kiss Klaudia akcióját neveztük a hulladékcsökkentési díjra. Az akciófejlesztő családanyaként kezdett el foglalkozni a környezettudatos gondolkodással kapcsolatos kérdésekkel, és ekkor kezdte szelektíven gyűjteni a hulladékot otthon. Immár bőséges tapasztalattal felvértezve két felméréssel csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. Kidolgozott egy, a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódó, a környezettudatosság témáját feszegető kérdőívet, amelyet az egyik közösségi oldalon 400 ismerőse látott, és 83 ki is töltött, valamint felmérte, hogy otthon, a saját családjuk mennyi olyan hulladékot termel, amelyet vissza lehet forgatni a gazdasági körforgásba. Előbbiből kiderült többek között, hogy az 1970-es, ’80-as években született korosztály jobban odafigyel a környezetére, mint az idősebbek, és a témára fogékonyabbak a családosak, mint az egyedülállók, illetve előbbiek közül is a nők az aktívabbak. A saját hulladékanalíziséből kiderült, hogy szelektív hulladékgyűjtéssel évente több mint 100 kg értékes alapanyagot menthetünk meg a lerakástól. A szelektíven gyűjthető hulladékok továbbelemzésével pedig azt állapította meg, hogy családjukban viszonylag kevés üveg és konzerv fogy, de annál több műanyag, így utóbbira kell elsődlegesen fókuszálni a megelőzés tekintetében.

pumukliAz Oktatási intézmények kategóriájában a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda akcióját jelöltük a díjra. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében rendkívül aktív és kreatív programsorozattal irányították rá a figyelmet a hulladékcsökkentés, az újrahasználat és az újrahasznosítás fontosságára és előnyeire. Többek között hulladékot válogattak, azokból, azokkal építettek, számoltak, tornáztak, barkácsoltak, tojástartóból színválogatót, kupakokból memóriajátékot, adventi naptárt, dobozokból szelektív gyűjtőt készítettek, melyeket kék és sárga színű Pumukli fejjel jelöltek meg. Mágnestáblán szemléltették a szelektív hulladékgyűjtést: a gyerekek válogatták szét a különböző hulladékfajtákat. Gyermek-szülő pályázatot hirdettek, az újrahasznosított anyagokból készült tárgyakból kiállítást rendeztek, a legjobbakat PET palack pingvinnel díjazták, és minden résztvevőt kávékapszula madárkával jutalmaztak. A családok újrahasznosított papírból készült Zöld Pumukli hűtőmágnest, és Nem kérek szórólapot! matricát kaptak ajándékba. A családok magukkal hozták az otthon kiszámított ökológiai lábnyomukat, melyet méretarányosan megrajzoltak, kivágtak és felragaszthattak Érd-Postástelep térképére. Emellett ellátogattak az érdi hulladékudvarba is. A családok 56 cipősdoboznyi ajándékot és 120 kg ruhaneműt is összegyűjtöttek és rászoruló gyerekeknek juttattak el.

pumukli_óvoda

Az, hogy a magyar jelöltek közül ki kerül shortlistre, azaz jut be a nemzetközi döntőbe, a legjobb három akció közé, várhatóan március végén, április elején derül ki. Addig szurkoljunk nekik közösen! 🙂

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.