Már nem trendi a műanyagzacskó

Már nem trendi a műanyagzacskó

Műanyag zacskó bevásárlásItthon már visszaesett a műanyagzacskók használata – áll az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség sajtóközleményében, – amihez a termékdíj bevezetése nagyban hozzájárult. Immáron az Európai Bizottság is kinyilatkoztatta, hogy az EU tagállamaiban készek jogi és gazdasági eszközök bevetésére, hogy minimálisra csökkenjen az ilyen fajta csomagolóanyag használata.

De mit is jelent ez a mindennapjainkban?

Műanyag zacskóMár nem trendi a műanyagzacskó: egyrészt drága (már legkevésbé se kapjuk ingyen a pénztáraknál, hiszen itt is jelentkezik a termékdíj hatása), másrészt kevéssé strapabíró, harmadrészt egy-egy zacskó átlagos használati ideje 1 óra. Hatalmas változás állt be ezen a téren hazánkban az elmúlt években, hiszen a 2012. évet megelőzően – éves átlagban – összesen 300 millió műanyag reklámzacskót használtunk, addig mostanra ez a mennyiség jócskán 200 millió darab alá esett. Ez egy főre vetítve kevesebb, mint 20 műanyag zacskót jelent évente, nyilatkozta az MTI-nek Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője. A csökkenő tendencia ellenére még van hova fejlődnünk, hogy az élen járó Dániához és Finnországhoz hasonló eredményeket érjünk el, hiszen ezekben az országokban fejenként mindössze négy műanyag zacskót használnak az emberek évente.

Nézzünk csak a dolgok mögé, hogy melyik „szállítóeszköz” a leghasznosabb és mennyi ideig kell használnunk ahhoz, hogy ne okozzunk nagyobb környezeti ártalmat, mint azt elsőre gondolnánk.

Melyik megoldást válasszuk?

PapírzacskóA brit kormány által megrendelt életciklus elemzés alapján az Independent magazin az alábbi adatokat publikálta a zacskó és táskatípusokat górcső alá véve. Nagyon tanúságosak az adatok, bár kiindulási alapként meg kell említeni, hogy mindegyik zacskó, illetve táska használatának van valamiféle hatása a környezetünkre – ez ugye nem kérdés.

Összesen 10, életciklus elemzésen alapuló szempont – mint pl. nyersanyag kitermelés, gyártás, szállítás, hulladékfeldolgozás – alapján összehasonlították az egyszer használatos műanyagzacskó, a papírzacskó és a vászon bevásárlótáska környezeti terhelését. Megvizsgálták, hogy melyik a legjobb választás a három közül, és milyen feltételekkel használva.

A kutatás adatai szerint az egyszer használatos HDPE típusú műanyagzacskó környezeti terhelése akkor érhető el, ha a pamuttáskát legalább 171-szer, a papírtáskát legalább 4 alkalommal használjuk kidobás előtt. Ezzel szemben a pamuttáskában átlagosan csupán 51 alkalommal, a papírtáskában 1-szer szállítunk, így a műanyagzacskó életciklusából fakadó károsító hatások többszörösét érjük el.

Pamut bevásárló táskaA tanulmány eredményei alapján a legjobb verzió, ha egy pamut bevásárlótáskát akár több évig, több száz alkalommal is használunk, mielőtt megválunk tőle.

A felmérésben kapott arányok összehasonlítása a műanyagzacskó egyszeri használatával történt. Persze a műanyagzacskók esetén is törekednünk kell a többszöri használatra. Ha pedig már kidobásra ítéljük, akkor használjuk fel szemetes zacskóként, még egyszer, utoljára.

Forrás: origo.hu; independent.co.uk; gasztrohos.blog.hu

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.