Már a rómaiak is?!

Már a rómaiak is?!

Szeméthegy. Egyszerhasználatos csomagolóanyag. Végzetes környezetrombolás. Magunkra ismerünk… Csakhogy ezek nem a modern világ találmányai. Bármely emberi kultúra termései. Ennek bizonyítéka pl. a Monte Testaccio. A Rómában magasodó, kb. 35 méter magas, ókori törmelékhalom az egyszeri használatra szánt amforákból épült. Vagy a másik példa, a csupasz Dinári-hegység, melynek évszázados fái a háborús és békés időszakok építkezéseit szolgálták ki.

Farzane Vaziri (Irán) - Too Much Waste Nemzetközi Karikatúra Pályázat

Farzane Vaziri (Irán) – Too Much Waste Nemzetközi Karikatúra Pályázat

Ma már nem kell hatalmas, erejét fitogtató birodalom ahhoz, hogy kimondhassuk: az ember vált a legfőbb természetformáló erővé. Nagyobb átalakítást végzünk a Földünkön, mint a természet, a legnagyobb környezeti katasztrófákkal együtt.  A szeméttermelés is része a környezet-átalakításnak. Először óriási gödröket ásunk a Föld gyomrába, hogy alapanyagokat hozzunk a felszínre, ezekből használati tárgyak készülnek sokszor pazarló szükségleteink kielégítésére. Amikor kiszolgálták az embert, óriási hegyekbe hordjuk össze a hulladékunkat.

A hulladékra gondolhatunk értékes alapanyagként is, ahogy azok a tervezők is tették, akik műanyagpalackokból építettek egy egész falut:

Forrás: plasticbottlevillage.com

Forrás: plasticbottlevillage.com

 

Utópia? Már nem! Rengeteg példa van a hulladék újrahasznosítására, ezért nagyon fontos, hogy ami még használható, az vissza is legyen gyűjtve. Ez ma mindegyikünk felelőssége.

***

Ha van saját ötleted, praktikád a hulladékok mennyiségének csökkentésére, a szelektív gyűjtés népszerűsítésére, csatlakozz az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!
Regisztrálj november 6-ig. Részletekről bővebben itt olvashatsz.

***

A sorozat támogatója: Karakter Kommunikációs Iroda, www.zoldbicikli.hu

karakter_logozoldbicikli_logo

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.