Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén

Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén

Június 1-jén Dublinban tartották a 2022. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét (European Week for Waste Reduction – EWWR) díjátadóját, amelyen a tavaly novemberben megrendezett esemény legjobbjait ismerték el. Az egész Európát felölelő mezőnyben a nyertesek között az ÉMI által koordinált hazai esemény két akciója is szerepelt.

A díjátadóra kategóriánként a három díjra nominált projekt képviselői kaptak meghívást, de az érdeklődők online is követhették az eseményt. Hugh Coughlan, a dublini városi tanács regionális koordinátora, Luca Menesini, a Régiók Európai Bizottságának tagja és Françoise Bonnet, az ACR+ főtitkára nyitották meg a ceremóniát, Maria López Modesto, a MedWaves kommunikációs munkatársa pedig bemutatta az öt kategória nyertes pályázatait.

A 2022-es EWWR témája a körforgásos és fenntartható textília volt. Az idei legjobbak közé két magyar akciót is beválogattak: a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház – Re-Színház akciója gazdálkodó/ipari szervezet kategóriában első helyezést ért el, a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola Öko Divathét akciója pedig az oktatási intézmény kategóriában bekerült az első három helyezett közé.

Textilhulladékból unikális ereklyék

„Évről évre csatlakozunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, mert hisszük, hogy színházként, színművészeink bevonásával sok embert elérünk az üzeneteinkkel, így széles körben tudjuk felhívni a figyelmet a környezettudatosság egy-egy kiemelten fontos ügyére, mint amilyen a textil újrahasznosítása is” – mondta Sárdi Barbara, a kecskeméti színház marketingvezetője, az akció ötletgazdája.

„A 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából a kidobásra ítélt, megmaradt jelmezanyagokat hasznosítottuk újra a textilhulladék mennyiségének csökkentése érdekében. Az ily módon, a saját varrodánkban készült hátizsákok, neszeszerek, retikülök nagy sikert arattak a színházrajongók körében, hiszen könnyen beazonosítható volt, egy-egy tárgy melyik produkciónkhoz kapcsolódik, így igazán unikális ereklyékre tehettek szert a szerencsések. Látva, mennyire szerette közönségünk az ötletet, rendszeresen szeretnénk hasonló használati tárgyakat készíteni egy-egy bemutatónkhoz kapcsolódóan” – ismertette projektjüket a marketingvezető.

„A dublini díjátadó kiváló platformot szolgáltatott egy nemzetközi ötletbörzéhez, a különböző projektek vezetőivel beszélgetve sokat inspirálódtunk, új lendületet kaptunk, hogy megéri ezt az utat járni, illetve egymást még számos praktikus tanáccsal is el tudtuk látni. Az pedig, amikor a „The winner is…” kezdetű mondat folytatása a mi projektünk volt, igazi katartikus, megható pillanat volt.” -idézte fel Sárdi Barbara.

Fenntartható divat az iskolákban

„2020-ban csatlakoztam először akciószervezőként az Európai Hulladékcsökkentési Héthez” – kezdte Csákvölgyi Erika, a kétegyházi általános iskola történelem-francia szakos pedagógusa, az akció szervezője. „Számos hulladékcsökkentéssel kapcsolatos témát dolgoztunk már fel a tanulókkal élménypedagógiai módszerek segítségével, most a divatiparra esett a választásom” – idézte fel. Az általa kidolgozott mintaértékű Öko Divathét gyakorlatot 2021-ben az Oktatási Hivatal is lektorálta, ezért is döntöttek a nemzetközi megmérettetés mellett. „Az elért eredmény újabb lendületet ad a további akciók szervezéséhez, megismerve a 2023-as év témáját, már jönnek is a megvalósításra váró jobbnál jobb ötletek” – tette hozzá.

Különdíj az együttműködésért

A szakmai zsűri az öt állandó kategória mellett egy nemzetközi különdíjat is átadott. Az európai országok és régiók közötti együttműködésért Katalónia, a Baleár-szigetek és Franciaország nyert díjat. A hat kategória győztesei egy-egy EWWR trófeát kaptak elismerésként, amelyeket Dublinban készített az írországi Rediscovery Centre, a körforgásos gazdaság nemzeti központja.

A 2022-es EWWR hazai megrendezését támogató Energiaügyi Minisztérium, valamint a nemzeti koordinátor ÉMI Nonprofit Kft. szívből gratulál a magyar díjazottaknak!

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.