„Levetett” elememet merre tehetem?

„Levetett” elememet merre tehetem?

Elemek gyűjtéseHalomban állt már otthon a mindenféle elem… Ceruza-, gombelem, góliát és laposelem… Minden alkalommal, amikor beletettem egyet a zacskóba, amiben gyűjtöttem megfogadtam, hogy holnap utánajárok, hol tudok ezektől megszabadulni. Mert hát azért ez mégiscsak veszélyes hulladék… Az akkumulátorokhoz hasonlóan az elemek is rendkívül súlyosan szennyezik a környezetet. Különböző mérgező nehézfémek, higany, ólom, kadmium, nikkel, lítium van bennük. Ha a többi szeméttel együtt a lerakóba kerülnek, a borításuk megsérül, a kiszivárgó veszélyes anyagok szennyezik a talajt, a vizeket és a levegőt és előbb utóbb az ember szervezetébe visszakerülve, ott felhalmozódva súlyos betegségeket okoznak. Egy apró gombelem például majd 1 köbméter földet képes beszennyezni…

Én ezt szeretném elkerülni – gondoltam, így felbuzdulva a saját környezettudatosságomon, úgy döntöttem, tényleg az ügy végére járok!

ElemekAzt tudtam, hogy a gyártóknak, forgalmazóknak kötelező visszavenniük a használt elemeket. Mint mostanra számomra is kiderült, ez nem függ sem az elem típusától, sem attól, melyik cég gyártotta azt. A nagy kérdés, már csak az volt, hová vigyem a „rossz” elemekkel teli csomagomat.

Végiggondolva, logikusnak tűnt – és mint kiderült, nem is tévedtem -, hogy ahol eladnak elemeket, ott valószínűleg vissza is veszik az elhasznált darabokat. Ezen kívül nagyon sok iskolában, kisboltban, bevásárló központban, sőt önkormányzatoknál is lehet találni elemgyűjtő pontokat, edényeket.

Elemek szelektív gyűjtéseA használt elemek leadása pénzbe nem kerül, sőt jobb helyeken még fizetnek is azért, hogy ügyelek a környezetem és a saját egészségem védelmére. Hallottam olyanról, hogy valaki akkumulátort cserélt az autójában, és mivel a régit leadta az üzletben, 10% engedményt kapott.

Az a tudat, hogy nem pusztul el miattam több hal a tengerben, kifejezetten jól érzéssel tölt el. Ha pedig még fizetnek is azért, hogy így gondolkodom, pláne jó…

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.