Leszoktatnák a műanyag palackokról San Francisco lakosait

Leszoktatnák a műanyag palackokról San Francisco lakosait

Golden Gate híd San FranciscoÚttörőnek számít Amerikában ez a kezdeményezés, és bár a szabályozás végleges változatára még nem bólintottak rá a városi tanácsban, az elhatározás komolynak tűnik.

Már idén októbertől nem engedné például, hogy a város költségvetéséből palackozott vízre költsenek, és gyakorlatilag száműzné a műanyag flakonokat a középületekben szervezett rendezvényekről. Ezt a szigorítást 2016 októberétől a szabadtéri rendezvények nagy részére és az utcai árusokra is kiterjesztenék. 2018-tól pedig csak külön engedéllyel tenné lehetővé a palackozott víz árusítását az olyan rendezvényeken, amelyeken 250 ezernél több ember vesz részt. A korlátozás egyedül a sportrendezvényekre és a San Franciscó-i nemzetközi repülőtérre nem vonatkozna.

műanyag ásványvizes  palackokAz ötletgazda képviselő azzal indokolta a javaslatát, hogy ezer évbe telik, mire egy PET-palack biológiailag lebomlik. Környezetvédők szerint pedig az ilyen palackok ellepik a szeméttelepeket, majd tengeri hulladékként végzik. Ráadásul a gyártásuk, árusításuk és szállításuk a fosszilis tüzelőanyagok túlzott használatával is jár.

Az Egyesült Államokban nem sok hasonló intézkedést vezettek be mostanáig. Csak a műanyag zacskók használatát tiltották be az élelmiszerboltokban néhány helyen. Ez a kezdeményezés azonban arra mutat rá, hogy talán elindul egy pozitív irányú változás ezen a területen.

Kínában már másként csinálják

alma műanyag zacskóbanAz ázsiai ország már korábban rálépett erre az útra. A nejlonszatyor-tilalmat 4 éve vezették be. A lépéssel azóta 4,8 millió tonna kőolajat, vagy ennek megfelelő 6,8 millió tonna szenet takarítottak meg.

Ebben az időszakban 800 ezer tonna műanyaggal, illetve több mint 24 milliárd darab műanyag zacskóval került kevesebb forgalomba annak köszönhetően, hogy az országban megtiltották az ingyenes zacskók osztogatását a vásárlóknak.

Kínában 2008-ban naponta 3 milliárd darab nejlonszatyor került forgalomba. Azóta sokan váltottak többször használatos, textíliából készült táskákra ezek helyett.

 

Forrás: vs.hu; informed.hu

 

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.