Hulladékból készítettünk karácsonyfát!

Hulladékból készítettünk karácsonyfát!

Ezzel az akcióval a Fenntartható Karácsony programunk keretében arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az ünnepek alatt is kis odafigyeléssel mérsékelni tudjuk a háztartásunkban keletkezett hulladékot.

A Karácsony közeledtével már biztosan nagyon sokan eldöntötték kinek, milyen ajándékot szánnak, mi lesz az ünnepi menü, és milyen díszítést kap az idei év karácsonyfája. Ilyenkor hajlamosak vagyunk engedni a vonzó karácsonyi akciók csábításának, és néha sokkal több minden kerül a kosarunkba, mint amire ténylegesen szükségünk lenne. Sajnos ilyenkor kifizetjük a felesleges csomagolóanyagot is, amely általában a kukában landol.

“A Fenntartható Karácsony programunk keretében éppen arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy apró odafigyeléssel, kis tervezéssel nagyon sok hulladéktól meg tudjuk óvni a háztartásunkat és egyúttal a környezetünket is: ha jó előre megtervezzük a menüt, és azokat a termékeket vásároljuk meg hozzá, amire valóban szükségünk van, és abból is annyit, amennyit elfogyaszt majd a család. Ezzel máris  tettünk egy lépést afelé, hogy mérsékeljük például az élelmiszerpazarlást. Ha pedig magyar alapanyagokat vásárolunk, a hazai termelőket is segíthetjük. Érdemes azt is átgondolnunk, hogy egy-egy zöldség egyes részei még felhasználhatóak, így a főzés végén nem is marad kidobni valónk. Hasonlóképpen érdemes átgondolni  az ajándékvásárlást, és annak a becsomagolását is, hiszen már számos ötlet elérhető azzal kapcsolatban, hogy például miként lehet a csomagolásokat újjávarázsolni régi papírokból, tavalyi csomagolóanyagokból. Ha belegondolunk már azzal is pénzt, időt és legfőképpen környezeti terhelést spóroltunk, ha az idén nem vásárolunk új fényes, műanyag csomagolóanyagokat, hanem a tavalyit használjuk, vagy valamilyen újrahasznosított csomagolóanyagot választunk. Ebből a tervezési folyamatból a karácsonyfa sem maradhat ki, hiszen a fa választástól a díszítésig számtalan olyan dolog van, amellyel segíthetjük a fenntarthatóságot, óvjuk környezetünket. A mi karácsonyfánkkal most arra a felesleges hulladékra szeretnénk felhívni a figyelmet, amely ilyenkor a háztartásunkban keletkezik. ” mondta Dr. Boros Anita az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.

A sokak által látogatott helyszíneken láthatóak a különleges karácsonyfák, amelyek hulladékból épülnek fel. A fa mérete is a figyelemfelhívást szolgálja: a magassága 2,5 méter, a szélessége pedig 120 centi.

Noha sok mindent tehetünk annak érdekben, hogy mérsékeljük a hulladék mennyiségét az Ünnepek környékén, a teljes hulladék-mentesség eléréséhez még kell tennünk néhány lépést, addig is mindössze annyit kérünk, hogy azt a hulladékot, amely ilyenkor keletkezik a háztartásunkban, próbáljuk meg a megfelelő szelektálási szabályok szerint a megfelelő helyre és módon kidobni. Igaz ez később majd a karácsonyfákra is, hiszen elkeserítő, hogy januárban lépten-nyomon kidobott karácsonyfákba botlunk.

Ne felejtsük: kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk azért, hogy kevesebb hulladékot termeljünk.

A kihelyezett fák megtalálhatóak: Campona Bevásárlóközpontban (1222, Budapest Nagytétényi út 37), a Váci úti Tescoban (1134, Budapest Gács utca 3.) és a Tesco Megaparkban (1204, Budapest Mártírok útja 280).

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.