Legyen az értékrend a mérték(t)rend!

Legyen az értékrend a mérték(t)rend!

weores_sandor_rockandroll_2Ökológiai lábnyom, fenntartható fejlődés, tolerancia, multikulturalizmus a sokaknak üresen csengő definíciókat valódi tartalommal tölti meg a Kultúrpart Csoport társulatának kiskamaszokat megszólító előadása, a Weöres Sándor Rockandroll.

weores_sandor_rockandroll_1A költő azonos című versétől ihletett produkció a Kultúrpart Csoport előadóinak zenés-táncos, interaktív ifjúsági műsora, Novák Péter főszereplésével. A társulat 2014. január 22-én mutatta be a Művészetek Palotája Fesztivál Színházban legújabb 90 perces gyermekprodukcióját, a Weöres Sándor Rockandroll-t. Az előadás a Weöres emlékév lezárása alkalmából született.

A darab a kiskamaszokat, a 12-16 éves korosztályt szólítja meg. A szereplők a fiatal közönség már meglevő ismereteire építve vonják be őket a közös játékba, és terelik az ifjúságot a felelősségteljes gondolkodás felé.

Az iskolán kívüli tanóra Weöres Sándor azon szövegeiből építkezik, amelyeket sokszor hallottunk gyermekkorunkban, és a mai napig ismerősen csengenek a fülünkben. Az ismert sorok új ruhát öltenek, a zenészek igazi rocksztárrá változtatják Weöres Sándor szelíd figuráit.

weores_sandor_rockandroll_4A versek átalakulásán túl további különös változásoknak lehettünk szemtanúi a színpadon: a szemeteszsákokból ruha lesz, a pillepalackokból hangszerek, a kukákból dobok, a zacskókból kalapok. A műsor látványos módon mutatja meg, hogy a használt dolgok végül mind szemétté válnak, és amit hulladéknak gondolunk, az valójában nagyon is jól hasznosítható (és újrahasznosítható).

A zenekari részek kiegészítéseként két táncművész teszi még színesebbé az előadást. Az átváltozóművész táncosok pillanatok alatt képesek a világ legkülönfélébb népeit és kultúráit a színpadra varázsolni, és megmutatni, hogy valójában nem is különbözünk egymástól annyira.

weores_sandor_rockandroll_3„Itt van minden nemzet apraja-nagyja, szabadon gyakorolva faji, nemi, etnikai, vallási meggyőződését. Álompolgári ismeretek alapfokon, a flóra és fauna, tűz, víz, föld, levegő, az éltető négy elem mellett” – sorolja a hozzávalókat Novák Péter, az előadás rendezője és játékvezetője.

A produkció jövőre ismét visszatér az ősbemutató helyszínére: a Weöres Sándor Rockandroll 2015. február 23-án 9:30-tól és 12:00-tól látható a Művészetek Palotája színpadán.

Weöres Sándor Rockandroll

Novák Péter – rendező, játékmester
Lengyel Szabolcs – koreográfus

Zenészek:
Braun László
Küttel Dávid
Molnár Balázs
Nyíri Sándor
Szokolay Dongó Balázs

Táncosok:
Lengyel Szabolcs
Pótor Katalin

Forrás: kulturpart.hu

Fotó: Krisztics Barbara

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.