Legyen a környezettudatosság is divat! – A divat érdekképviseletei is csatlakoztak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

Legyen a környezettudatosság is divat! – A divat érdekképviseletei is csatlakoztak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

A XXI. században a divat meghatározó szerepet tölt be a legtöbb ember életében. Miért ne lehetne, hogy a hulladékcsökkentés is divattá váljon? Amennyiben a környezettudatosság és a  fenntarthatóság nem mint kötelezően végrehajtandó feladat, hanem mint elemi szükséglet lebegne az emberek szeme előtt, nem is lenne olyan távoli ez a cél. A bolygónkat gyermekeink és unokáink számára kell majd tovább örökítenünk, a legkevesebb, amit mi megtehetünk az az, hogy a környezettudatosságot mint életstílust gyakoroljuk. Kiemelten fontos, hogy megmutassuk a környezettudatos életstílus bizony trendi. 

Sajnos a divatipar egy olyan szektor, ami a legnagyobb mértékben szennyezi környezetünket. A tervezés és előállítás folyamata, majd a gyors elhasználódás rettentő nagy terhet ró környezetünkre. A vizeink is megérzik ezt a súlyt, hiszen már az első mosás során oldódnak környezetszennyező vegyületek a vízbe, melyek a csatornákba is eljutnak. 

A “Fast Fashion”, mint fogalom szinte mindenki számára ismert, mégis égető problémát jelent az, hogy a kifutókon megjelenő márkákat megpróbálják minél gyorsabban a fogyasztókhoz eljuttatni. Kiemelten fontos lenne, hogy a használt ruhák is egy folyamatos körforgás részei legyenek, ne kerüljenek kidobásra 1-2 év után, hanem jótékonysági szervezeteknek adományozzuk vagy más formában, esetleg tisztítóruhaként újrahasználjuk. Jó megoldás lehet a világmárkák által már sűrűn használt textilgyűjtő konténerekbe történő elhelyezés is. Ezekbe a számunkra már haszontalan, kinőtt vagy esetleg megunt ruhadarabokat tehetjük. 

Napjainkban megjelenni látszik az ökodivat is, aminek az öko-divattervezők adnak teret. Az organikus alapanyagok, a biopamut használata mind sokkal előnyösebb környezetünk számára, mint a toxikus adalékok. A szabászat tekintetében is teret hódit a “nulla hulladék szabás”, aminek a lényege, hogy minél több anyag legyen felhasználva és minél kevesebb menjen veszendőbe. A nagy divatvárosokban, mint Párizs és New York lassan kijelenthetjük, hogy divattá válik a környezettudatos öltözködés. 

A divatipar csatlakozása az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programsorozatához is nagy súllyal esik a latba, hiszen kreativitásukkal kiemelkedő dolgokat vihetnek véghez. Így arra buzdítjuk őket, hogy engedjék szabaddá gondolataikat, és tegyenek velünk együtt a zöldebb jövőért. 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.