Láthatatlan hulladékok, látható következmények

Láthatatlan hulladékok, látható következmények

Belegondoltál valaha abba, hogy egy termék megszületéséhez mennyi nyersanyagra és energiaforrásra van szükség? És abba, hogy ebből mennyi az, ami végül hulladékként végzi?

A 2020-as Európai Hulladékcsökkentési Hét fő témája a láthatatlan hulladék – az a hulladék, amely a vásárlás során láthatatlan marad, mégis a gyártás során keletkezik, így bár közvetetten, de mégiscsak terheli a környezetet.

Egy elég durva példával élve, egy mindössze 200 grammos okostelefon előállítása és csomagolása során 86 kilogramm hulladék keletkezik, beleértve a bányászati hulladékot, salakot, és egyéb, a hulladéktelepekre kerülő anyagokat. Ezek a hulladékok nem használhatók fel újra, kezelésük további energiafelhasználást kíván, valamint a káros anyag kibocsátást is növeli.

A gyártás során keletkező hulladék a fogyasztó számára láthatatlan marad, pedig egyáltalán nem elhanyagolható mennyiségről van szó: egy 1987-es felmérés szerint az USA-ban keletkező hulladék 97 százaléka (!) ipari eredetű volt. Mivel a láthatatlan hulladék nem észlelhető, a vásárlás során is nehéz felelősségteljes döntést hozni, így a legjobb, amit tehetünk, ha elkerüljük a vásárlást. Helyette törekedjünk használati tárgyaink életének meghosszabbítására, javítsuk, ha elromlik, hasznosítsuk újra, ha meguntuk, valamint vásároljunk használt termékeket, béreljünk, és osszuk meg másokkal, amink van.

Idén az Európai Hulladékcsökkentési kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fenntartható gyártás és fogyasztás érdekében láthatóvá váljon az a szemét, amely a gyártási folyamat során keletkezik. A figyelemfelhívás célja, hogy segítsen felelős vásárlói döntéseket hozni, és egyénileg is tegyünk azért, hogy kevesebb láthatatlan hulladék keletkezzen. 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.