Lássunk hozzá a tavaszi nagytakarításhoz!

Lássunk hozzá a tavaszi nagytakarításhoz!

Az egyre hosszabbodó nappalok jelzik, hogy közeleg a napsütéses tavasz, enyhül az idő.Ne tegyünk fel mindent egy hétvégére, mert kimerülünk és nem jutunk a végére. Vonjuk be családtagjainkat és a nehezebb, hosszasabb feladatokat végezzük együtt, a kisebb, könnyebb munkákat pedig osszuk szét.

A megújuló természet a saját körforgásának példáján át kínálja a régi, elhasznált holmitól való megszabadulást, a rendrakást, az új, tiszta, rendezett környezetben való felfrissülést, az új inspirációk szerzését. Mint ahogy a természet körforgásában semmi nem vész el véglegesen, csak átalakul, pl. a levelek ősszel lehullanak és táplálják a földet, egyben új életet adnak neki, úgy mi is selejtezzük le a régi, elhasznált, már csak raktározott holminkat és továbbadásukkal, vagy újra használatukkal adjunk új életet neki.

Ne dobjuk ki! Ugyanis ha kidobjuk, megszakad a körforgás, mert a kukában landol és végleges lerakásra kerül szerte az ország hulladéklerakóiban. De ha kidobás helyett tovább adjuk, újra hasznosul.

Adományozás, alkotás, szelektív gyűjtés

Sejtezzünk adományozás céljából! Rakjuk külön a nem használt ruhákat, cipőket, háztartási és elektronikai eszközöket, gépeket, gyermekruhákat, gyermekjátékokat… Nézzük át a leselejtezett holmit és csak a tiszta, hiánytalan, működőképes dolgokat gyűjtsünk össze. Gondoljuk át, kinek adhatnánk tovább? Rokonnak, ismerősnek, segélyszervezetnek? Talán kevesen tudják, de a budapestiek elvihetik a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Újrahasználati központjába is pl.: a . babafelszerelést, játékot, sporteszközt, bútort, könyvet, konyhafelszerelést, lakberendezési tárgyat, szerszámot, DVD-t… Ha egyik lehetőséggel sem élünk, még mindig több választásunk van: az elnyűtt darabokat csíkokra hasogatva alkossunk belőle pl. szőnyeget, lábtörlőt vagy hagyjuk meg a háztartásban használatos rongynak, illetve vigyük el a szelektív ruhagyűjtőbe. Szétválogatást követően adomány lesz a jó állapotban lévő darabokból. A maradékot a fém és műanyag kellékek eltávolítása után géprongynak használják gyárakban, üzemekben, a többi pedig hulladéklerakóba kerül. Tehát ne raktározzunk tovább, hanem szervezzük meg továbbadásukat azoknak, akik jó hasznát veszik. Az otthonunkban felszabadult helyet pedig ne pakoljuk újra tele, hanem pl. vegyünk néhány cserepes élővirágot a megüresedett polcokra. Illetve vennünk sem muszáj, ha van olyan barátnőnk, idősebb nőrokonunk, akiknek sok virág díszíti az otthonát. Kérhetünk tőlük hajtást, amelyet meggyökereztetünk és magunk nevelünk tovább. Az élővirágokkal barátságosabb lesz a lakásunk, mert behozzák a természetet az otthonunkba.

Felülről lefelé, belülről kifelé

Most pedig lássunk hozzá a tavaszi nagytakarításhoz. Általános szabály, hogy felülről lefelé, belülről kifelé takarítsunk és tartsuk nyitva az ablakot munka közben. Tehát először pókhálózzuk le a mennyezetet, majd szedjük le a függönyöket és mossuk ki. Töröljük le a képeket. Mossuk le az ablakokat és az ajtókat, takarítsuk le a fűtőtesteket, fűtőcsöveket. Majd a bútorokat vegyük sorra. Nedves ruhával töröljük le a szekrények tetejét, szárazzal a bútorokat. Pakoljunk ki a könyvespolcról és porszívóval takarítsuk le a port a könyvekről, töröljük ki a polcokat. Húzzuk ki a helyükből a bútorokat és porszívózzunk ki alattuk. A ruhásszekrényből is rakodjunk ki és nedves ruhával töröljük ki a belsejét. Végül a padlót tegyük rendbe. A parkettát és a laminált padlót kezeljük az előírtak szerint, a szőnyegeknek, szőnyegpadlónak, bútorszövetnek kölcsönözzünk ki szőnyeg-és kárpittisztító gépet és azzal szabadítsuk meg a piszoktól. Vegyük sorra az ágyat, húzzuk le a huzatát, fogjuk a díszpárnákkal együtt és mossuk ki. Porszívózzuk ki az ágyat és az ágyneműtartót. Majd a kisebb bútorokat is tegyük rendbe. Szortírozzuk az íróasztal tartalmát, a felesleges papírokat tegyük külön és használjuk jegyzetelésre a túloldalukat, a beszáradt írószereket dobjuk ki, az irodaszereket dobozoljuk be.

Fertőtlenítő napsugár

A gyerekszobában is húzzuk ki a bútorokat, portalanítsuk. A nem használt játékokat gyűjtsük egy dobozba és tegyük el. Később, amikor újra elővesszük, az újdonság erejével fog hatni gyermekünkre. A polcán, asztalán maradó apró csecse-becséket, játékokat mossuk le. Szintén mossuk ki a szőnyeget, az ágytakarót, a falvédőt, a plüss játékokat. Napsütéses időben tegyük ki a sajátunkkal együtt gyermekünk paplanát, párnáját a napra. Egész nap kint maradhat a napon, csak gondoskodjunk arról, hogy minden oldalát érje a nap, tehát egyszer fordítsuk meg. A napsugár fertőtleníti az ágybelit.

Mosás, súrolás

A fürdőszobában mossuk le a csempét, súroljuk ki a csapot, a kádat, a zuhanyzót, a WC-t kívül-belül. Használjunk környezetbarát szereket, ezekkel egészségünket is védjük. Általános tisztításhoz oldjunk fel egy liter meleg vízben egy evőkanál mosószódát. Súroláshoz szódabikarbónából készítsünk pasztát egy kis víz hozzáadásával és súroljuk ki a kádat, WC-t. A citromsav vizes oldatát használjuk vízkő eltávolításához. Pl. csaptelepek rendbe tételéhez fél liter vízhez egy evőkanál citromsavat javaslunk. A WC lefolyójának vízkőmentesítésére is hasznos a citromsav. Kb. 40 dkg citromsavat öntsünk a WC-be és hagyjuk benne éjszakára. A mosogatón látható foltokat citromsavba mártott vizes ronggyal távolítsuk el. Húzzuk ki a helyükről és tisztítsuk meg a bútorokat, a tükröt. Pakoljunk le a polcokról, szedjük ki a szekrények, fiókok tartalmát. Nézzük meg a flakonok, tégelyek, üvegcsék tartalmát, vajon nem romlott-e meg, nem száradt-e be a tartalmuk? A használhatatlan tisztálkodó- szépítő-és tisztítószereket dobjuk ki. Ezeket csak akkor érdemes kiöblíteni és a szelektív gyűjtő műanyag tartályába dobni, ha elfogyott a tartalmuk. Egyéb esetben a szemetesben a helyük. Mossuk le a tárolókat, a flakonokat és pakoljunk vissza.

Törött, csorba

A konyhaszekrényből is pakoljunk ki, és mossuk ki. Dobjuk ki a törött, csorba, rég nem használt bögréket, az idők során összegyűlt lomot. Alaposan vizsgáljuk át spájzunk tartalmát. Pakoljunk le a polcokról és mossuk le a polcot.

Nézzük meg, hogy élelmiszereink nem avasok, molyosak, zsizsikesek-e? Ha megromlottak illetve megtámadták a kártevők, dobjuk ki. Emellett vegyünk élelmiszermoly-irtót és tegyük a spájzba. Egyúttal selejtezzünk. Válogassuk ki a használaton kívüli, megsárgult műanyagdobozokat, PET palackokat és vigyük a szelektív gyűjtőbe. Az üres üvegekből tartsunk meg nyárra befőtt eltevéséhez és használjuk a hűtőszekrénybe élelmiszerek tárolására műanyagdobozok helyett.

Olvasszuk le a hűtőt és a fagyasztót, mossuk ki forró szódabikarbónás, majd ecetes vízzel és pakoljunk vissza. De előtte vizsgáljuk meg az élelmiszerek lejárati idejét. A lejárt szavatosságú árut dobjuk ki, a közelesen lejárót tegyük a hűtőben szem elé, a fonnyadozó zöldségekből, gyümölcsökből pedig készítsünk levest, főzeléket, kompótot, süssünk süteményt.

Szintén egy liter meleg vízben oldott egy evőkanál mosószódával töröljük le a tűzhelyet és mossuk ki a sütőt. Vízforraló vízkőtelenítésére használjunk ecetet vagy citromsavat. A mozdítható bútorokat húzzuk ki és szintén takarítsunk ki alattuk.

Rendrakás

A folyosóról is pakoljuk el a sapka-sál, kesztyű-és esernyőhalmokat és csak annyit tartsunk elől, amennyi szükséges. Húzzuk el az előszobabútorokat, takarítsuk le és mossunk fel alattuk. Portalanítsuk és mossuk ki a lábtörlőt.

Miután több hétvégén át kitakarítottuk a lakást, ajándékozzuk meg magunkat és családunkat. Töltsünk el egy délutánt egy gyógy-és élményfürdőben, lazítsuk ki fáradt tagjainkat.

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.