Különleges karácsonyfa figyelmeztet a környezettudatosságra

Különleges karácsonyfa figyelmeztet a környezettudatosságra

Sok bevásárlóközpontban állítanak karácsonyfát az ünnepek előtt, olyat azonban, amely a Campona Bevásárlóközpontban, a Váci úti Tescoban és a Tesco Megaparkban áll, aligha láthatunk máshol: ezek a fák ugyanis kizárólag hulladékból készültek. A cél egyértelmű: felhívni a figyelmet arra, mennyire sok felesleges szeméttel terheljük környezetünket az ünnep alatt.

A sokak által látogatott helyszíneken láthatóak azok a különleges karácsonyfák, amelyek egy döbbenetes tényre kívánják felhívni a figyelmet: milyen sok hulladékot termelünk az ünnepek alatt. Az alkotások kizárólag hulladékból épültek fel, ráadásul olyanokból, amelyeket karácsony táján a magyar családok termelnek (a hulladék természetesen előzetesen megtisztított, így a higiéniai szempontoknak is megfelel). A fa mérete is a figyelemfelhívást szolgálja: a magassága 2,5 méter, a szélessége pedig 120 centi – mind-mind hulladék

De tényleg szükség van erre a figyelemfelhívó akcióra? Az adatok azt mutatják, sajnos igen. Az Európai Unió legutóbbi statisztikái azt jelzik, bár mi, magyarok, nem vagyunk az élbolyban a termelt hulladék mennyiségét illetően, a számok mégis sokkolóak. Egy magyar átlagosan évente több mint 388 kiló szemetet hoz létre, azaz naponta jóval több, mint egy kilót! Ráadásul ennek jó része éppen a karácsonyi ünnepekre koncentrálódik! Persze nem véletlenül, hiszen ha az ünnepi sürgés-forgásban csak egy pillanatnyi időnk van, végiggondolhatjuk: a csomagolás, az ajándékvásárlás és –rendelés, a lakásdíszítés mind-mind felesleges hulladékkal jár

Nem árt tudni: egy tonna papír előállításához körülbelül hat felnőtt méretű fa feldolgozására van szükség, így karácsonykor nemcsak a díszítésre szánt fenyőfák esnek az ünneplés áldozatául. Ami pedig még sokkolóbb, hogy karácsonykor hozzávetőlegesen mintegy 250 ezer tonnányi csomagolási hulladék végzi a szemétben.

S még nem beszéltünk az egyik legkedveltebb ajándékformáról, az elektronikus termékekről (tévé, játékok, háztartási kis- és nagygépek). A statisztikák azt mutatják, hogy néhány év alatt másfélszeresére nőtt az elektronikus hulladék mennyisége. Az e-hulladékok többségét a kiöregedett háztartási nagygépek, azaz a mosógépek, mikrók, hűtők teszik ki, de a szórakoztató-elektronikai (tévé), illetve a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök (PC, laptop, tablet, okostelefon) is komoly mennyiséget jelentenek.

Érdemes véggigondolni, tényleg szükségünk van minderre? Tegyük közösen szebbé, környezettudatosabbá az ünnepet!

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.