Különleges karácsonyfa figyelmeztet a környezettudatosságra

Különleges karácsonyfa figyelmeztet a környezettudatosságra

Sok bevásárlóközpontban állítanak karácsonyfát az ünnepek előtt, olyat azonban, amely a Campona Bevásárlóközpontban, a Váci úti Tescoban és a Tesco Megaparkban áll, aligha láthatunk máshol: ezek a fák ugyanis kizárólag hulladékból készültek. A cél egyértelmű: felhívni a figyelmet arra, mennyire sok felesleges szeméttel terheljük környezetünket az ünnep alatt.

A sokak által látogatott helyszíneken láthatóak azok a különleges karácsonyfák, amelyek egy döbbenetes tényre kívánják felhívni a figyelmet: milyen sok hulladékot termelünk az ünnepek alatt. Az alkotások kizárólag hulladékból épültek fel, ráadásul olyanokból, amelyeket karácsony táján a magyar családok termelnek (a hulladék természetesen előzetesen megtisztított, így a higiéniai szempontoknak is megfelel). A fa mérete is a figyelemfelhívást szolgálja: a magassága 2,5 méter, a szélessége pedig 120 centi – mind-mind hulladék

De tényleg szükség van erre a figyelemfelhívó akcióra? Az adatok azt mutatják, sajnos igen. Az Európai Unió legutóbbi statisztikái azt jelzik, bár mi, magyarok, nem vagyunk az élbolyban a termelt hulladék mennyiségét illetően, a számok mégis sokkolóak. Egy magyar átlagosan évente több mint 388 kiló szemetet hoz létre, azaz naponta jóval több, mint egy kilót! Ráadásul ennek jó része éppen a karácsonyi ünnepekre koncentrálódik! Persze nem véletlenül, hiszen ha az ünnepi sürgés-forgásban csak egy pillanatnyi időnk van, végiggondolhatjuk: a csomagolás, az ajándékvásárlás és –rendelés, a lakásdíszítés mind-mind felesleges hulladékkal jár

Nem árt tudni: egy tonna papír előállításához körülbelül hat felnőtt méretű fa feldolgozására van szükség, így karácsonykor nemcsak a díszítésre szánt fenyőfák esnek az ünneplés áldozatául. Ami pedig még sokkolóbb, hogy karácsonykor hozzávetőlegesen mintegy 250 ezer tonnányi csomagolási hulladék végzi a szemétben.

S még nem beszéltünk az egyik legkedveltebb ajándékformáról, az elektronikus termékekről (tévé, játékok, háztartási kis- és nagygépek). A statisztikák azt mutatják, hogy néhány év alatt másfélszeresére nőtt az elektronikus hulladék mennyisége. Az e-hulladékok többségét a kiöregedett háztartási nagygépek, azaz a mosógépek, mikrók, hűtők teszik ki, de a szórakoztató-elektronikai (tévé), illetve a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök (PC, laptop, tablet, okostelefon) is komoly mennyiséget jelentenek.

Érdemes véggigondolni, tényleg szükségünk van minderre? Tegyük közösen szebbé, környezettudatosabbá az ünnepet!

további cikkek

Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén Kreatív hulladékkezelés
2023. ÉVI KÁRPÁT-MEDENCEI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Egyéb
Túrázz és segíts! Itt a Tavaszi Nagytakarítás Egyéb
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.