Kukaünnep Sopronban a hulladékcsökkentési hét jegyében

Kukaünnep Sopronban a hulladékcsökkentési hét jegyében

STKH_Kukaunnep15Tanuljunk játékosan, és legyünk kreatívak bátran, mert amit kitalálunk, csak jó lehet! Akár ez is lehetett volna a hívószava a második soproni Kukaünnepnek, amellyel az STKH Sopron Nonprofit Kft. csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez. A 2014. november 22-i sokszínű szemléletformáló programot a kommunális hulladékgazdálkodás köré szervezték, ám ez alkalommal a hangsúlyt az európai kezdeményezésre helyezték.

Az STKH Sopron Nonprofit Kft. – amely alaptevékenysége mellett fennállása óta kiemelt feladatként kezeli a lakosság szemléletformálását – rendkívül STKH Kukaünnep 4színes programsort állított össze az Európai Hulladékcsökkentési Hétre.

A résztvevők látványos és informatív táblák segítségével megismerkedhettek a hulladékgazdálkodás szakmai múltjával, fejlődésével, a feladatokkal és a mai modern járművekkel és technológiákkal. A gyerekek kipróbálhatták a „Szemeteljünk jól” óriás társasjátékot, amelynek segítségével a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat tehették próbára, és elsajátíthattak új ismereteket is.

STKH_Kukaunnep10A kézműves foglalkozás az újrahasználat jegyében zajlott. Az ünnepek közeledtével a gyerekek elkészíthették saját karácsonyfadíszüket papírból, parafa dugóból és italos dobozból. A foglalkozáson Zsófi néni (a képregényből ismert, soproni kukások védőangyala) nyújtott segítő kezet.

A bátrabbak felpróbálhatták a narancssárga kukásruhát vagy a mókás fotóparaván mögé bújva készíthettek STKH_Kukaunnep3fényképet. Azok számára, akik elfáradtak a játékban és a nézelődésben, kihelyeztek konténer kanapékat és kukafoteleket.

A szervezők „Ne dobd ki az ételt!” címmel még az akció napja előtt receptpályázatot hirdettek az étel és élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzése céljával, így is illeszkedve az Európai Hulladékcsökkentési Hét fő témájához. Az akció napján az érdeklődők rendkívül sok hasznos tippet és tanácsot kaptak arról, hogyan kerülhető el az élelmiszer hulladék keletkezése a mindennapokban.

A program zárásaként megtartották a „Too Much Waste” nemzetközi karikatúra pályázat díjátadóját. A megmérettetésre több mint 400 pályamű érkezett be. Az alkotásokból kiderült, hogy a készítők tökéletesen érzékelik globalizált világunk problémáit. Az első díjat egy perui művész alkotása nyerte el. A második helyen egy Győrből érkezett rajz, a harmadik helyen pedig egy orosz pályázó munkája végzett.

STKH_Kukaunnep1

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.