Közösségi szolgálat a TeSzedd! akcióban

Közösségi szolgálat a TeSzedd! akcióban

Köszi Közösségi szolgálat a TeSzedd!-enKíváncsi vagy a közösségi szolgálat részleteire a TeSzedd! akció keretében? Most választ kaphatsz kérdésidre, olvasd el tájékoztató anyagunkat.

Mi az a közösségi szolgálat (KÖSZI)?

A közösségi szolgálat (KÖSZI) olyan tevékenység, amivel a diákok másoknak, egy közösségnek segítenek, miközben saját személyiségüket, készségeiket is fejlesztik. Ez nem csak lehetőség, kötelesség is minden diák számára, aki 2016. január 1-je után kezdi meg az érettségijét, a közösségi szolgálat ugyanis ettől az időponttól az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele.
A fiataloknak összesen 50 órát kell eltölteniük közösségi szolgálatban valamilyen, például egészségügyi, oktatási vagy éppen környezet- és természetvédelmi tevékenységgel.

TeSzedd!, KÖSZI!

A TeSzedd! keretében 5 óra közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből egy óra a felkészítésen, három óra a szemétgyűjtésben és egy óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen – legfeljebb három órában – részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában.
A közösségi szolgálat szervezője minden esetben – így a TeSzedd! kapcsán is – az iskola, így ott dől el, hogy melyik diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget.

Miért jó ez az iskoláknak és a diákoknak is?

A TeSzedd! akcióban való részvétel lehetőséget ad az iskoláknak a környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat megszervezésére, valamint közösségi élmény Let's Clean Up Europe!megvalósítására a családok bevonásával, ezáltal a családi, valamint az iskolai és családi kapcsolatok építésére.

Emellett fontos pozitív hozadéka lehet a TeSzedd! akcióban való részvételnek, ha az iskola nyílt csoportot létesít, hogy az intézmény kapcsolatba kerülhet helyi civil szervezetekkel, vállalkozásokkal, ami akár hosszabb távú együttműködések megalapozását is eredményezheti.

Ezen kívül az iskolák színesebbé tehetik a saját programjainkat, rendezvényeiket, még inkább környezettudatosabb gondolkodásra nevelhetik a diákjaikat.
A szemétgyűjtési akcióhoz csatlakozó iskolák ráadásul egy európai kezdeményezésben vesznek részt: a május 9-11. között megvalósuló TeSzedd!-del ugyanis csatlakozik hazánk az Európai Bizottság által szervezett “Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű akcióhoz! Annak keretében május 10-én Európa 28 országában szed szemetet egyszerre a lakosság.

A TeSzedd! KÖSZI-ről az iskoláknak, tanároknak…

Az iskolának, amely részt kíván venni a TeSzedd! akcióban, és lehetőséget kíván biztosítani ennek kapcsán a közösségi szolgálatra a diákoknak, először is fel kell mérnie a környezetében lévő lehetséges szemétszedési helyszíneket. (A már meglévő találkozási pontokat itt találod.)

Ezzel párhuzamosan javasolt mozgósítania a diákjai mellett a szüleiket is, hogy minél többen vegyenek részt az akcióban, ehhez segítségképpen az intézmények megkapják például a TeSzedd! akció plakátját elektronikus formában (várhatóan április második felében). Az igények felmérése alapján látszik majd, hogy hány zsákra és kesztyűre lesz szükség. Az iskola feladata a közösségi szolgálat kapcsán a szükséges dokumentáció elvégzése, így például a gyerekek jelentkezésének és a szülők hozzájárulásának begyűjtése ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a TeSzedd! akcióban.

Az iskola határozza meg azt is, a három nap közül pontosan mikor bonyolítják a szemétszedést, és hogy nyílt vagy zárt csoportot hoznak létre regisztrációkor, azaz fogadnak-e külsős önkénteseket, vagy csak a saját diákjaikat és az ő szüleiket? Szintén az iskola dönt arról, hogy melyik tanulócsoport melyik helyszínen gyűjti a szemetet.

teszeddLogo2014Az iskola feladata a szervező személyének meghatározása is. Helyi koordinátorként ő végzi majd el a szemétszedési helyszínek (találkozási pontok) létrehozását és azokhoz az iskolás csoportok regisztrációját a TeSzedd! weboldalán, tartja a kapcsolatot a TeSzedd! Ügyfélszolgálatával, átveszi, ideiglenesen tárolja, és a helyszínre szállítja a szemétszedéshez szükséges eszközöket, valamint megtartja a gyerekek biztonsági felkészítését az akció előtt és aláíratja velük a jelenléti íveket, majd eljuttatja azokat az OHÜ-nek és jelzi, hol hagyták a szemeteszsákokat.

Az iskolában dől el az is, mely pedagógusok felügyelnek a diákok testi épségére a szemétszedés ideje alatt.

Az iskola a közösségi szolgálat igazolásához köthet megállapodást az OHÜ-vel, de ez nem törvényi kötelezettség. A megállapodás sablonja a TeSzedd! honlapjáról letölthető – a 2. számú melléklettel együtt – , azt 5 példányban kell kinyomtatni, hivatalosan aláírni (intézményvezetői aláírás és pecsét), és beküldeni az OHÜ címére: OHÜ Nonprofit Kft. 1380 Budapest, Pf. 1172 (a borítékra annyit kell írni: TeSzedd! megállapodás). Az OHÜ a megállapodás aláírása után 1 példányt visszajuttat az intézménynek.

A KÖSZI-ről a szülőknek, diákoknak…

A szülők és a diákok feladata mindössze a jelentkezési lap kitöltése, valamint a szülői hozzájárulás megadása és eljuttatása az iskola számára.
Ezután már csak a megadott időpontban ott kell lenniük az iskola által megadott helyszínen (találkozási ponton), végighallgatniuk a biztonsági tájékoztatót és szedni a szemetet.

Miben segít az OHÜ?

A TeSzedd! akciót országos szinten az OHÜ szervezi. Ezzel párhuzamosan biztosítja a jelentkezéshez, regisztrációhoz szükséges online felületet (www.teszedd.hu), és Ügyfélszolgálatot működtet, amelynek munkatársai minden felmerülő kérdésre válaszolnak az érdeklődőknek.
Ezen kívül az OHÜ biztosítja a szükséges eszközöket (pl. kesztyűket, zsákokat, kötözőanyagot) a szemétszedéshez, és eljuttatja azokat az egyes helyi koordinátorokhoz, így az iskolai TeSzedd! akciók szervezőihez is.

Szintén az OHÜ biztosítja a biztonsági tájékoztató megtartásához szükséges információs anyagot, valamint a felkészítést és értékelést segítő oktatási segédanyagot is az iskolák számára.

Az önkéntesek által összegyűjtött szemét elszállításáról és ártalmatlanításáról szintén az OHÜ gondoskodik.

Hogyan tovább?

Regisztrációdat a Jelentkezés! menüpontban tudod elvégezni, míg a KÖSZI munkával kapcsolatos anyagokat a Letöltés! menüpontban találod.

KÖSZI, hogy eljössz. Várunk a TeSzedd!-en!

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.