Környezetbarát fűtés

Környezetbarát fűtés

Még javában tart a fűtési szezon, különféle fűtőanyagokkal fűtünk, de nem árt átismételni, hogy mit tehetünk a tűzre és mit nem.  Környezetünk és saját egészségünk érdekében a legkedvezőbb tüzelőanyag a száraz fa, kedvező a feketeszén és a földgáz.

Optimális, ha tűzifánk nedvességtartalma 20 százalék alatt van. A fát fedett, szellős helyen érdemes kiszárítanunk legalább 1 évig, de még hatékonyabb, ha 2 évig. Jó tudni, hogy a frissen kivágott fa 45-50 százalékos nedvességtartalmú, nyári időszakban 18-25 százalékos nedvességtartalmúra szárad, egy év alatt pedig 10-20 százalékosra.

Hatékony tüzelőanyag a  fabrikett, nedvességtartalma 4-10 százalék. Alapanyaga: faporok, faforgács, faapríték, erdőgazdasági melléktermék, fűrészpor. A legegyszerűbb egyben a legjobb: natúr fából készült hozzáadott kötőanyag nélkül.

A pellet szintén magas főtőértékű préselt fűtőanyag. Alapanyaga a fafeldolgozó iparban keletkező forgács és fűrészpor vagy tüzelőanyagnak termesztett növényi anyag, illetve mezőgazdasági melléktermékek (szalma, különféle energianövények).

Hulladékot égetni tilos

Hulladékot tilos égetni nyílt térben és háztartási tüzelőberendezésekben. Kezetlen fa és papír kivételével tilos elégetni a következőket: úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.); rétegelt lemez, bútorlap; építési fahulladék; színes, „fényes” papírhulladék; PET palack, műanyag hulladék; autógumi, használt ruha, rongy; fáradt olaj, üzemanyag. Ugyanis égés során az ezekben lévő vagy a kezelésük során felhordott mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, szennyezve környezetünket. Tanácsos a tüzelőberendezést évente átvizsgáltatni, mert a rosszul működő kályhából az égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, hanem a helyiség levegőjét szennyezi, károsítja az ott tartózkodók egészségét.

A környezetbarát tüzelés tízparancsolata

A helyes fűtés érdekében tartsuk be a környezetbarát tüzelés tízparancsolatát:

1.Fűtési és meleg víz előállítási igényemnek és lehetőségeimnek megfelelő, a lehető legkörnyezetbarátabb tüzelőberendezést telepítem otthonomba.

2.A tüzelőberendezést és a hozzá tartozó kéményrendszert szakember segítségével helyezem üzembe.

3.Felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolok.

4.A tűzifát időjárásálló tűzifatárolóban szárítom legalább 12 hónapig.

5.A tüzelőberendezést környezetbarát módon rakom meg és gyújtom be. 

6.A tüzelés során biztosítom a szükséges égéslevegőt.

7.Gondoskodom otthonomban a megfelelő hőszigetelés kialakításáról.

8.A tüzelőanyaggal takarékoskodom, a hőmérsékletet a takarékosság figyelembe vételével állítom be.

9.Gondoskodom a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres, szakember által történő felülvizsgálatáról és karbantartásáról.

10.Soha nem égetek hulladékot, PET palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.

 

http://www.futsokosankampany.hu/

 

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.