Kirándulj Budapest földalatti virágoskertjébe!

Kirándulj Budapest földalatti virágoskertjébe!

Az ünnepek alatti nagy családi étkezések után biztos jól esik egy kis mozgás. Kezdd egészségesen az új évet, kirándulj a budapesti Szemlő-hegyi barlanghoz. A természetben is viselkedj környezettudatosan. Vedd figyelembe, hogy csupán vendégként vagy jelen, ne zavard az ott élő állatokat hangoskodással. Gyönyörködj inkább a természetben.

Kisgyermekes családoknak és idősebbeknek is ideális ez a téli túra, ugyanis az út egy része közösségi közlekedési eszközökkel megtehető, a barlangi sétaút pedig gyermekeknek is egyszerűen járható, babakocsival és kerekesszékkel is megtehető. Csomagolj ennivalót az útra az otthoni élelmiszerekből. Készíts szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből, házi körözöttből, garantált, hogy jól laksz vele. Papírszalvétába csomagold és vigyél hozzá hazai almát a szomjadat csillapítani. Termoszban vigyél teát.  A csomagolást ne dobd el, hanem az emlékeiddel együtt vidd haza. Mivel valószínűleg zsírfoltos lesz a szalvéta, ezért nem tudod szelektíven gyűjteni, hanem az otthoni kukába dobni.

Kőfejtő munkálatok

Mint a Szemlő-hegyi barlang információs oldaláról megtudtuk, Budapest földalatti virágoskertjének nevezik a barlangot. Kedveskedő nevét annak köszönheti, hogy látványosak az évmilliók alatt keletkezett „karfiol-és borsó-, illetve szőlőkövei”.

A mára a Duna-Ipoly Nemzeti parkhoz tartozó barlangot 1930-ban fedezték fel. Miklóssy Géza gyógyszerész telkén kőfejtő munkálatok közben bukkantak az üregre a munkások. A barlang több ütemben végzett feltárását követően 1986 óta látogatható.  

A Lukács, illetve a Császár fürdő melegvíz feláramlásai során keletkezett barlang kőzetét a 40 millió éves szépvölgyi mészkő formáció rétegei alkotják. A hullámosan rétegzett mészkövekben ősmaradványok (pl. kagylók) láthatók. 

Barlangvédelem

Hazánkban valamennyi barlang a törvény erejénél fogva (ex lege) védelem alatt áll. Ez azt jelenti, hogy megismerését követően külön védetté nyilvánítási eljárás nélkül védett természeti értéknek minősül. Földtani értékeket rejt, őslénytani leletek lehetnek benne és a barlangi körülményekhez alkalmazkodott élővilágnak ad otthont. Éppen ezért különösen vigyázni kell rá. A képződmények és a barlang élővilágának károsítása, a szemetelés és minden egyéb kárt okozó tevékenység tilos. Így a kövekhez sem nem szabad hozzáérni, mert az ujjainkon lévő természetes zsiradék megakadályozza további fejlődésüket. A vandál módon letört kövek pedig többé nem állíthatók helyre. Ez utóbbi és az egyéb szándékos rongálás szabálysértési eljárást von maga után.

Tű foka hasadék

Fontos, hogy tartsd be a barlanglátogatási szabályokat. Ne okozz kárt, ne szemetelj és csak a kijelölt útvonalon haladj. 11 állomáson áthaladó barlangi túra minden megállója meglepetéseket tartogat. Például a Ferencvárosi-termet nem Budapest hasonló nevű kerületéről nevezték el, hanem a termet felfedező barlangászról. Az ott látható sziklaképződmények kötött láthatod a középen függeszkedő Anyósnyelvet és a Menyecskenyelvet is. Többek között hajó és jegesmedve alakzatot is felfedezhetsz a kövek között. Az eredeti állapotában meghagyott Pöttyös teremben láthatod, hogy milyen omladékos és agyagos volt a barlang a kiépítés előtt. A Mária-terem Szekula Mária barlangkutató nevét őrzi, aki vékony termetének köszönhetően átfért a Tű fokának nevezett keskeny repedésen és az útmutatásai alapján tárták fel a barlangnak azt a részét is. Még egy óriási boszorkány fejét is láthatod, különösen hosszan előrenyúló orrával. A Virágoskertben az eredeti formájukban meghagyott kövek látványával igazolhatod, hogy méltán nevezik Budapest földalatti virágoskertjének a barlangot.  

A tiszta, pormentes levegőjű barlang enyhet nyújt a légzőszervi betegeknek és az allergiásoknak. A gyógyhatású klímát gyógyításra használva a Szent János-kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak kihelyezett osztályán vezetnek ott barlangterápiát. A kezeléshez orvosi beutaló szükséges.

Interaktív kiállítás

A kedd kivételéven minden nap 10-16 óráig nyitva tartó barlangot csak vezetővel látogathatod. A túrák minden egész órában indulnak. A 40 perces kirándulás a közel 300 méteres túraútvonalon át vezet, villanyvilágítás mellett, kiépített betonúton. A barlangban a hőmérséklet plusz 12 Celsius-fok, ezért rétegesen öltözz. Utcai cipőben is kényelmesen megteheted az utat. Érkezz korábban és nézd meg a sziklás hegyoldalba épített fogadócsarnokban berendezett interaktív kiállítást a barlangkutatókról, járd be a parkban a geológiai tanösvényt és a játszóteret is próbáljátok ki a gyerekekkel.

A barlangot az 1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. szám alatt találod. Megközelítheted az Árpád-hídról, illetve a Szentlélek térről induló 29-es autóbusszal.

 

Forrás: magyarnemzetiparkok.hu, dunaipoly.hu, mek.oszk.hu, képek: https://szemlo-hegyi-barlang.hu/?lang=hu

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.