Kikötöttek a PET hajók: 35 ezer palackot szedtek ki a Tiszából a PET Kupán

Kikötöttek a PET hajók: 35 ezer palackot szedtek ki a Tiszából a PET Kupán

izomeroRekord mennyiségű, mintegy 2,5 tonna válogatott hulladék, összesen 35.000 palack, alu doboz és üveg – ez lett az idei PET Kupa eredménye: ennyi hulladéktól tisztították meg a Tiszát és a folyó árterét lelkes környezetvédők, Tisza- és sportbarátok a folyó 100 km hosszú szakaszán. Az immár harmadik PET Kupa július 25-én zárult, az összegyűjtött hulladékot önkéntesek szétválogatták, így annak nagy része ez alkalommal a hulladéklerakó helyett újrahasznosító művekbe kerül.

cigandi_menyecskekA tiszai PET Kupán a tizenhat hajóból álló PET-flotta július 17-25. között haladt végig a Felső-Tiszán. A PET kalózok útvonala Vásárosnamény – Tiszaadony – Tiszamogyorós – Zsurk – Tuzsér – Révleányvár – Cigánd volt. Utóbbi volt a harmadik olyan Tisza-menti település, amely saját hajót épített és indított a PET Kupán Vásárosnamény és Zsurk mellett. Az idei PET Kupát a SchNECI, a Schneider Electric szigetszentmiklósi raktárának csapathajója nyerte.

A PET Kupa célja, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a Tisza fokozódó szennyezésére, azzal, illetve amellett, hogy a résztvevők minél több pillepalacktól és egyéb hulladéktól tisztítsák meg a folyót. A kezdeményezés a helyi közösségeket, a Tisza-menti települések lakóit is igyekszik összekovácsolni.

Megdőlt a tavalyi rekord

Jand_sziget_3

A megmérettetés hat napja alatt a PET kalózok több mint kétszer annyi hulladéktól tisztították meg a folyót, mint az elmúlt években. A cél idén 20.000 palack volt, a végeredmény 35.000 lett. Most először ennek a mennyiségnek a lehető legnagyobb részét újra is hasznosítják, ahelyett, hogy trash out - hulladéktérképhulladéklerakóba vinnék. A PET Kupa után magukat a hajókat is átadták újrahasznosításra.

Szintén újdonság a PET Kupa történetében, hogy a résztvevők „megrajzolnak” egy hulladéktérképet is: létrehoznak egy adatbázist a súlyosan szennyezett részekről, hogy azokat év közben is lehessen tisztítani.

Emellett, mivel a hulladék legnagyobb része Ukrajnából és Romániából érkezik – ahogyan ezt az úszó palackok idén is alátámasztották -, a szervezők felveszik a kapcsolatot ukrán és román állami, valamint civil szervezetekkel egy nemzetközi szemetszallitas_1összefogás kezdeményezésére a Tisza megtisztítása és a folyó színes növény- és állatvilágának megóvása érdekében.

Az idei PET Kupán az önkéntesek által összegyűjtött PET-palackok szétválogatását az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. vezette, a hulladék elszállítását és hasznosításra való előkészítését a nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Nonprofit Kft. vállalta, az esemény főtámogatója az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság volt.

Mi készülhet újrahasznosított PET-palackból?

Többek között virágcserép, cérna, esőkabát, paplan, fátyol, vagy akár pulóver is. Például egy darab polárpulcsi elkészítéséhez körülbelül 27 darab (másfél literes) palackra van szükség.

palack_taposasFotók: petkupa.hu; Konyha Miki; Mády Judit

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.