Kidobás helyett adományozás: így is kevesebb lehet a hulladék

Kidobás helyett adományozás: így is kevesebb lehet a hulladék

Egy-egy háztartásban rengeteg olyan holmi gyűlik össze időről időre, amelyekre nincs szükség, így a szemétben végzik. Pedig kis válogatással, odafigyeléssel olyan adományok is lehetnének, amelyek mások számára sokat jelenthetnek. Ugyanakkor itt is ügyelni kell néhány apróságra, hogy az adománynak szánt holmikból ne legyen mégis hulladék.

Egy alapos nagytakarítás, rendrakás döbbentheti rá a családot, mennyi olyan holmi van a lakásban, amelyet már időtlen idők óta nem használnak. Nem szükségszerű azonban, hogy ezek a kukában végezzék – ha megfelelő állapotúak, el is adományozhatjuk.

Az egyik ilyen nagy halmaz a ruháké. Minden családban vannak olyan ruhák, amelyek már jó ideje a szekrény lakói. Keressünk egy hozzánk közel levő civil vagy egyházi jótékonysági szervezetet, szívesen fogadják, és el is juttatják a rászorulóknak. Azonban arra ügyeljünk, hogy a ruhák valóban használhatóak legyenek. Az természetesen nem baj, ha nem a legújabb divat szerintiek, ha azonban egy dzsekinek hiányzik a cipzárja, a pulóver pedig felfeslett, nem való adománynak. A jótékonysági szervezeteknek ugyanis nincs kapacitásuk a javításra, azaz úgyis a hulladékba kerül, csak épp nem nálunk.

Érdemes megemlíteni, hogy Budapesten és több nagyvárosban vannak olyan boltok, ahol kifejezetten a szakadt, elnyűtt farmerokat várják, ezekből tetszetős bevásárlószatyrokat készítenek.

Külön kategóriát jelentenek a kisgyerekruhák. Azt minden szülő tudja, hogy a gyerek előbb növi ki, minthogy a ruha tönkremenne. Ezeket vigyük el egy babaruhabörzére (rendszeresen tartanak ilyen eseményeket szinte minden városban). Könnyen be is szerezhetünk itt a gyermek aktuális méretéhez illő darabokat, azaz mindenki jól jár.

A még használható műszaki cikkeket se dobjuk ki. A közösségi oldalakon is találunk olyan jótékonysági szervezeteket, amelyek a rászoruló és adományozni kívánó családokat hozzák össze. A régi, ám működőképes tévé, mosógép máshol még hosszú ideig jó szolgálatot tehet, hiszen nem való a szemétbe.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.