Kevesebb autó az utakon, alacsonyabb légszennyezés

Kevesebb autó az utakon, alacsonyabb légszennyezés

Nap, mint nap közlekedünk, de környezetünk megóvása érdekében nem mindegy, hogy mivel. Gyalogosan és kerékpárral óvjuk legjobban környezetünket. A roller és a görkorcsolya is jó választás. Ezt követi a motor és a közösségi közlekedés, majd a sor végén a személygépkocsi.

Természetesen nem gyalogolhatunk a munkába, ha közösségi közlekedéssel is 30-60 perc, vagy még több időt vesz igénybe az utazás és sokszor kerékpárral sem tehetjük meg a távot. Marad tehát a motorizáció. Minél több üzemanyagot használ egy jármű, annál jobban szennyezi a környezetet. De kihasználtság szempontjából mégis jobb választás a közösségi közlekedés, mint az egyéni. Előnye, hogy sokan utazhatunk sokkal kevesebb járművel, mintha személygépkocsit vennénk igénybe. Emellett olcsóbb is a közösségi közlekedés, mint kifizetnünk autónknak a parkolóhelyet és az egyéb költségeket. Ha mégsem megoldás a közösségi közlekedés, és mindenképpen az autónkat kell igénybe vennünk, érdemes összefognunk és többen utazni vele. Ez a megoldás környezetünk mellett a pénztárcánkat is kíméli, ugyanis megoszlanak a költségek. A közösségi közlekedés eszközei közül választhatjuk a hajót, a vonatot, az autóbuszt, trolibuszt, villamost és a repülőgépet. A környezetszennyezés szempontjából a legkevésbé kíméli a környezetet a repülőgép, ugyanis a legtöbb káros anyagot az bocsátja ki. Utazáshoz, kiránduláshoz vegyük igénybe a hajót, a vonatot. Ha mindenképpen autóval utazunk, vigyük el magunkkal kerékpárunkat is és használjuk. Fedezzük fel vele úti célunkat és környékét.

Közlekedésfejlesztő hatás

Az Európai Mobilitási Hét a közösség legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, központi eseménye az Európai Autómentes Nap. 2017-ben 16. alkalommal rendezték meg. A környezetbarát, fenntartható városi közlekedés témában szervezett kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a különféle közlekedési lehetőségekre, a levegőtisztaság fontosságára. A rendezvényhez bármelyik önkormányzat, illetve kerület csatlakozhat. Feltétele a karta aláírása. Ez a dokumentum három vállalható dolgot tartalmaz, melyek közül egy kötelező, több vállalható. Lehet pl. tevékenységi hetet szervezni az arra az évre érvényes mottó szellemében, meg lehet valósítani legalább egy olyan tartós intézkedést, amely hozzájárul az autóról egy környezetbarát közlekedési eszközre való áttéréshez. Kedvező, ha ez az intézkedés az útfelület tartós átrendezését jelenti sétautak, kerékpárutak vagy a tömegközlekedés javára (pl. útlezárás, szélesebb járda, új kerékpár- vagy buszsáv, új forgalommérséklő rendszer, alacsonyabb sebességhatár). Lehet Autómentes Napot szervezni egy vagy több terület elkülönítésével, amelyek legalább egy napra kizárólag gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés számára vannak fenntartva. Az autómentes nap arról szól, hogy minél kevesebben használják aznap az autóikat. A vállalás elősegítésére a tömegközlekedési vállalatok kedvezményeket adnak és programokat szerveznek.

Levegőminőség javítás

A légszennyezés csökkentése is az egyik cél. Jó tudni, hogy a környezetszennyezésnek nagy szerepe van többek között az allergia népbetegséggé válásában. A szennyezett környezetben gyakoribbak az alsó és a felső légúti betegségek, a hörghurut, az asztma, több beteg kerül sürgősséggel kórházba légzőszervi, valamint szív-érrendszeri megbetegedés miatt és többen halnak meg a fenti okok következtében. Felnőtt korban bizonyított az összefüggés a légszennyezés és a tüdődaganat között. Leginkább a nagyvárosok levegőminőségét befolyásolja közlekedési eredetű légszennyezés. Ismert, hogy a nagy forgalmú városrészek rossz levegőjének oka nagymértékű autóhasználat. Az kevésbé ismert, hogy a legszennyezettebb levegőt az autóban ülők szívják. Ez 5-10-szerese is lehet a külső környezetnek. Ezért használjuk ritkábban az autót. Ha utazunk, szervezzük meg autónk megosztását barátainkkal, ismerőseinkkel. Rendszeresen ellenőriztessük gépjárművünket.

kormany.hu, denkstatt.hu, jos.hu, tudtosvasarlo.hu

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.