Jó hangulatú KUKAkulTÚRA

Jó hangulatú KUKAkulTÚRA

A pécsi BIOMARK 2000 Kft. Eperfás út 3. sz. alatti telephelyén május 11-én, pénteken délután nyitotta meg kapuit a KUKAkulTÚRA rendezvény a látogatók előtt.

Az előzetesen regisztrált közel 50 érdeklődőnél természetesen idén is többen érkeztek, mint ahogy az elmúlt években. Így végül több mint 100 látogatóval számolhattak, mert a vállalatcsoport más területén dolgozó munkatársak – családtagjaikkal együtt – ellátogattak hozzájuk, így egy jó hangulatú szakmai rendezvény részesei lettek mindannyian.

A szelektíven gyűjtött hasznosítható hulladékokkal kapcsolatos feladatok ellátásával, a hasznosítható hulladékok átvételével, előkezelésével, értékesítésével foglalkozó cég három felkészült vezetője Tekker Tamás ügyvezető, Kraseczné Varga Ágnes válogatómű vezető és Molnár Mercedes kereskedelmi referens mutatta be a kft. tevékenységét. Az Ökováros – Ökorégió Alapítvány két munkatársa pedig játékos tudatformáló programot tartott. A cég egy igazi kukásautóval is rendelkezésre állt a gyerekek legnagyobb örömére. A mosolygós „kukásautó vezető” segítségével a gyermekek be is ülhettek a járműbe, tanulmányozhatták az autót, és ha tudtak egy kérdésre válaszolni, „Kukásautó-vezetői engedélyt” kaptak.

Sok kisgyermekes család és fiatal vett részt a pécsi KUKAkulTÚRÁn, amit örömmel vettek a cég munkatársai, hiszen vallják, hogy a szemléletformálás gyermekkorban a leghatékonyabb, ezért is fogadnak sok óvodás és iskolás csoportot igény szerint szervezett formában. Azt már megtapasztalták, hogy aki a szabadidejét is rászánja arra, hogy a KUKAkulTÚRÁn, a nyílt napokon a szelektív hulladékkezelést alaposabban is megismerje, az őszintén érdeklődik a téma iránt. Mint ahogy a fiatal felnőtt korosztály programon résztvevő képviselői, akik számos szakmai kérdést is feltettek a szakembereknek. Ez is bizonyítja, hogy a szemléletformálás érdekében érdemes minden alkalmat megragadni, egy ilyen túrán részt venni.

Játékos oktatás Miskolcon

A miskolci Tisza-Bérc Kft. a KUKAkulTÚRA keretében bemutatta hulladékgyűjtési-, kezelési és –hasznosítási tevékenységét is. Ennek keretében valamennyi begyűjtött hulladékot (papír, fólia, PET palack) a minél gazdaságosabb szállítás és hasznosítás érdekében bálázzák, illetve tovább válogatják. Amit lehet, darálással továbbaprítanak, illetve granulálnak, hogy az így előkészített hulladékból újabb termékek készülhessenek.

A KUKAkulTÚRÁra a cég azzal a Mónus utcai telephelyével regisztrált, amely egy klasszikus lakossági hulladékbegyűjtő telephely, így a helyi lakosok bevihetik oda a nem veszélyes hulladékok közé tartozó csomagolási (azaz papír-, fém- és műanyag- illetve üveg hulladékot).

A telephely dolgozói – azon kívül, hogy ráirányították a figyelmet a keletkező hulladék helyes kezelésére, telepükön történő térítésmentes elhelyezésére, játékos formában is gyakoroltatták, tanították a KUKAkulTÚRA keretében, hogyan kell a háztartásban keletkező – még tovább hasznosítható – értékes hulladékot helyesen, különböző hulladékfrakciókra (üveg, műanyag, fém, papír és vegyes hulladék) válogatni és a megfelelő edényzetbe helyezni. A program keretében a résztvevők még egy öko társasjátékban is alkalmazhatták a helyszínen látottakat.

Elmélet és gyakorlat Tiszafüreden

A KUKAkulTÚRA program keretében Tiszafüreden az Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Tisza Nonprofit Kft. által üzemeltetett Tisza-tavi regionális Hulladékkezelő Központ adott lehetőséget a hulladék útjának nyomon követésére.

A Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskola diákjai négy tanár kíséretében május 11-én, pénteken látogattak el a hulladékkezelő központba. A diákok az üzemlátogatás során megismerkedtek a Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Hajdú-Bihar megye 27 településének kommunális – nem veszélyes hulladékának – begyűjtését, kezelését végző cég telephelyének múltjával, jelenével és jövőjével. Az érdeklődők megtekintették a különböző hulladékgyűjtést kiszolgáló létesítményeket, eszközöket, technikai eljárásokat, valamint tájékoztatást kaptak a gyakorlati megvalósítás nehézségeiről és sikereiről is

A gyerekek és a pedagógusok is élményekkel, meggyőző tapasztalatokkal gazdagodva térhettek haza a hulladékkezelést, hasznosítást, a szelektív hulladékgyűjtés értelmét elméletben és a gyakorlatban is bemutató szemléletformáló programról.

Hulladékgyűjtő sziget a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Az idei KUKAkulTÚRA programra két Nemzeti Park is regisztrált. Az egyik, a Hortobágyi Nemzeti Park, amelynek munkatársai a hortobágyi Látogatóközpontba hívták és várták az érdeklődőket május 12-én. Az ide érkező 50-60 főnyi látogatót színes, informatív táblák várták már a bejáratnál, ahol egyrészt tájékozódhattak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról itt, a Nemzeti Parkban is, másrészt ezzel összefüggésben a Park dolgozói, a csoportok kísérői is emlékeztették a résztvevőket a természetben tartózkodás etikus, természetvédelmet szolgáló szabályaira is.

A látogatóknak javasolták a Park szelektív hulladékgyűjtő szigetének kipróbálását, használatát erre a célra, illetve a gyakorlatban is bemutatták a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület helyszínhez és a témához is kapcsolódó praktikus kiadványát (http://ronaorzo.csillagpark.hu/letoltes/szelektalok-foglalkoztato-fuzet/)

A foglalkoztató füzetben lévő játékos feladatok segítségével a látogatók, a családok, de főleg a gyerekek részletesebben megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés értelmével, gyakorlatával. A „Csökkentsd, használd újra, reciklálj!” című kiadványban a gyerekek feladatokat oldhattak meg, melyek az egyes hulladékok lebomlási idejéről szóltak, gyakorolhatták, megtanulhatták a különféle hulladékok szétválogatását, megismerkedhettek a Tudatos Vásárló 12 pontjával, totót tölthettek ki a hulladékok helyes szelektálásáról… azaz a természetben, a környezettudatos életmódhoz kötődő gyakorlatokkal ismerkedhettek, igencsak természetesen…

Az elektromos és elektronikus hulladék körül – Karcagon

Május 11-én Szajolból és az egyik helyi általános iskolából is érkeztek csoportok KUKAkulTÚRA-ra a Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. karcagi telephelyére, ahol a háztartásokban és intézményekben elhasználódott, üzemképtelen vagy feleslegessé vált elektromos és elektronikai berendezéseket biztonságos és hatékony módon hasznosítják.

Az üzem egyedülálló abban, hogy az elektronikai hulladékok feldolgozásának nem csak egy szeletét végzi, hanem a bontástól a teljes szétválasztásig és másodnyersanyag gyártásig, illetve energiatermelésig komplexen megoldja a problémát. Az üzem kapacitása napi szinten 90 tonna, éves szinten 4 000 tonna hűtőgép és 18 000 tonna egyéb elektronikai és elektromos hulladék feldolgozása, mely Magyarország teljes e-hulladékának mintegy 30 százalékát jelenti.

A KUKAkulTÚRÁra érkezett 10-15 év közötti diákok és tanáraik megtapasztalták, hogy a helyesen, jól gyűjtött elektronikai hulladék, a felesleges, vagy elromlott televízió, hűtőgép – ellenőrzött, biztonságos körülmények között – hogyan és mennyire szedhető szét azért, hogy hozzájussunk a tovább hasznosítható értékes fémekhez, másodnyersanyagokhoz. Jó volt látni, hogy például a magasra nyúló hűtőgéphegyek lebontása után azok összetevői hogyan is kerülnek bele a megfelelő kis konténerekbe, hogy újrahasznosításra kerüljenek. A szakmai „túravezető” – miközben végigvezette a látogatókat a lenyűgöző méretű üzemcsarnokban és bemutatta az ott lévő technikai berendezéseket – ismertette az elektromos, elektronikai hulladékok jellemzőit, a szelektív gyűjtésük fontosságát, a hasznosításra történő előkészítés tudnivalóit, melyekről a résztvevők maguk is meggyőződhettek. Az üzemi túra után a kft. munkatársai feladatlapokat osztottak ki és a látogatók a kvízkérdések megválaszolásával adtak számot frissen szerzett tudásukról.

Hulladéktelepi mindennapok Berettyóújfaluban

A berettyóújfalui Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. telephelyére látogatott el a Hajdú-bihari Napló újságírója és fotósa a KUKAKulTÚRA alkalmából. A telep mindennapjairól írt riportjukat itt olvashatjuk: http://www.haon.hu/berettyoujfalu/bejartuk-a-hulladek-utjat/3861761

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.