Játékautótól a dollárbankóig – nyílt nap a pécsi szennyvíztelepen

Játékautótól a dollárbankóig – nyílt nap a pécsi szennyvíztelepen

fotó_Laufer_László_4„Télen nem fagynak be a medencék? Ha sok eső esik, nem csordulnak túl? Mivel etetik a lebontó baktériumokat és mi volt a legérdekesebb, amit találtak a szennyvízben?”

Egymás után szegezték a szakembereknek kérdéseiket a látogatók szombaton a Tettye Forrásház Zrt. nyílt napján, ahol mintegy százan követték végig a folyékony hulladék útját. A szolgáltató a KUKAkulTÚRA avagy a Hulladékkezelők Nyílt Napja országos kezdeményezéshez csatlakozva nyitotta meg a pécsi szennyvíztelep kapuit a szélesebb közönség előtt október 5-én.

–  A legtöbbek számára rejtély, mi történik az elhasznált vízzel, miután eltűnik a lefolyóban – mondta Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtóreferense. – A szennyvíz olyan hulladékfajta, amellyel általában ritkán szembesülünk, nem kell naponta levinnünk a kukába vagy a szelektív gyűjtőszigethez, kényelmesen és gyorsan megszabadulunk tőle. Az ártalmatlanítása is a kulisszák mögött zajlik, és csak kevesen gondolnak bele, milyen hatással van a korszerű technológiával végzett, összetett folyamatra az, hogy mit engednek bele a csatornába – hangsúlyozta a szóvivő.

Fotó: Laufer László– Látványos volt a rácsgépház, ahol egy gép a legelején kiszedte a rengeteg lebegő szemetet, aminek eleve be sem kellett volna kerülnie a csatornába. Ezt szerintem sokkal több embernek kellene látnia, és akkor talán meggondolják, mit engednek le legközelebb a csöveken – számolt be élményeiről az egyik idősebb látogató. A résztvevőkre hasonló hatással volt a szennyvíz relikviák tárlata, ahol a csatornából előkerült legfurcsább tárgyak szerepeltek. Itt a személyi igazolványtól a játékbabafejen, dollárbankón át a mobiltelefonig mindenféle dolog akadt.

A rendezvényen számos érdekességet megtudhattak a szennyvízhálózatról is, például azt, hogy a múlt században sok pécsi szakaszra építettek be kerámiacsöveket, amelyek a Zsolnay gyárban készültek és rendkívül időtállónak bizonyultak. A nyílt nap a résztvevők beszámolói alapján elérte a célját, hiszen mással nem pótolható élményt jelent, ha valaki a saját orrán érzi, mi történik a szennyvízzel, és ha végül maga is láthatja a megtisztult vizet, amely elhagyja a telepet.

Szerző: Tettye Forrásház Zrt.
Fényképek: Laufer László

fotó: Laufer László

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.