„Itt a farsang, áll a bál…”

„Itt a farsang, áll a bál…”

Ugye ismerős a címben idézett gyermekdal szövege? Sok családban nem kis fejtörést okoz, minek öltözzön a gyermek farsangra? Másoknál kész ötlettel áll elő a gyermek, csak tudjuk megvalósítani.

Még az is megfordulhat a fejünkben, hogy elmegyünk egy jelmezkölcsönzőbe és onnan hozzuk el a vágyott jelmezt. Ám ezt a fajta megoldást ritkán díjazzák a jelmezbálokon. A fő szempont az ötletesség. Valljuk be, nem sokkal jobb érzés, ha otthon, együtt varrt, ötletes jelmezzel kap elismerő pillantásokat a gyermek, mintha csak a pénzünkön megváltott ruhába bújna bele?

Batman, nyuszi, szivárvány

Nézzük gyermekeink leggyakoribb kívánságait! Soroljuk fel, hogy minek szeretnek öltözni? A fiúk kívánságlistáján pl. a következők állnak: kalóz, robotember, cowboy, lovag. Ezeken kívül filmek, rajzfilmfigurák hősei, mint Batman, Bádogember, Spongya Bob, Angry Birds, Minyon… A lányok kedvencei a hercegnő, cica, kalóz-, vagy indián lány, páva, pillangó, nyuszi, tündér jelmezek és persze a 101 kiskutya valamelyike.A bohócot jelző tarka jelmezt mindkét nem szívesen ölti magára. Valljuk be, ezek az egyszeri alkalomra szóló öltözetek még viszonylag könnyen összeállíthatók. Viszont jóval több fejtörést okoz, ha utódunk pl. felhőnek, szivárványnak, fagylaltnak, tükörtojásnak, virágnak, süteménynek, dinoszaurusznak, páncélos lovagnak, sajtnak… akar látszani.

Használt ruhák

Először is ne mondjunk nemet szemünk fényének, hanem gondoljuk át, hogyan tudnánk egyszerűen és olcsón összeállítani a vágyott jelmezt és kellékeket. Nézzünk be a ruhásszekrénybe, van-e olyan elvásott vagy legalább egy éve használaton kívüli ruhanemű, kinőtt gyermekruha, amit könnyű szívvel alakítanánk át. Ha nincs, kérdezzük meg szüleinket, nagyszüleinket, barátainkat. Szinte biztos, hogy ebből a körből kikerülnek az alapanyagok. Ha mégsem jártunk volna sikerrel, a másodkézből kínált holmik még mindig reménnyel kecsegtethetnek. Ha egyik megoldás sem vált be, csak akkor vegyünk új textíliát a méteráru boltban vagy a legolcsóbb árukat kínáló üzletben.

Papírdoboz, alufólia

Gondoljuk át, hogy a jelmez mely részeit milyen anyagból készíthetnénk el? Az üres papírdobozokat sokféleképpen felhasználhatjuk, ezért szerezzük be kartondobozt, azaz kérjünk üzletekből. Készíthetünk belőlük pl. robotembert, repülőt, autót, popcornos zacskót, kéményt a kéményseprőnek, tortát, állatfigurákat, Spongya Bobot… Tervezzük meg, hogyan fogja hordani gyermekünk a bemutatón, vágjuk ki a nyílásokat a kartonon, erősítsük össze ott, ahol kell. Próbáljuk gyermekünkre, nézzük meg, hogyan tud mozogni benne és ha megfelelő, akkor állítsuk össze végleges formájában és fessük rá a figurát a jellemző színekkel. Használjuk hozzá gyermekünk régi vízfestékét, temperáját, zsírkrétáját. Fegyverekhez, fém alkatrészekhez, fejdíszekhez is használjuk a kartondobozt. Állítsuk össze a kelléket, majd vonjuk be alufóliával. Koronát, sisakot, kalapot, süveget is kartonból készítsünk. Már nem használt CD lemezekből is állítsunk össze pajzsot és varrjunk CD-ket a nadrágra, felsőre is a sodronyos öltözet jelzésének. PET palackból is könnyen kivághatjuk a fejdíszt, ezüstszínű palackokat összeilleszthetünk kisfiúknak repülő ember meghajtó művének, sűrített levegős palacknak búvár jelmezhez.

Pamut, drót, tüll

Keressünk elő a szerszámos ládából drótot, vegyünk elő egy régi harisnyanadrágot és készítsünk belőle lepkeszárnyat. Régi pamutból állítsunk össze pl. bohócnak való parókát. Régi, színes harisnyanadrágokból polipkarokat. Törpének öltöztetve bújtassuk a gyermekünket felnőtt családtagjaink ruhájába és régi harisnyanadrágból varrjunk sipkát. A különleges kívánságokat is teljesítsük! Kérjük meg a nagymamákat, barátnőket, hogy segítsenek a jelmez megvarrásában. Összefogva hamar elkészülünk.

Az utolsó pillanatban

Akkor se essünk kétségbe, ha az utolsó pillanatra marad a jelmez elkészítése. Egy sárga pólóra fekete szigetelőszalaggal még mindig készthetünk méhecske jelmezt, fejdísznek kialakított csápjaival. Egy-egy szelet pizzát is kivághatunk kartonból, ráfestve az ínycsiklandó „rakományt” és úgymond „szendvicsként” ráadhatjuk a gyerekre. A rabló jelmez sem nagy kihívás. Vágjunk ki és tűzzük össze kalapgumival fekete álarcot, varrjunk textil pénzeszsákot, adjunk a gyerekre pólót, nadrágot és már futhat is!

Versike, arcfestés

Ne feledjünk el kitalálni a megszemélyesített figurához, tárgyhoz illő rövid, rímelő versikét, és megtaníttatni gyermekünkkel, hozzá begyakoroltatni a figurára jellemző mozdulatokat. Arcfestéssel fokozzuk a hatást, a megszemélyesített alak jellemzőit fessük gyermekünk arcára. Jó készülődést, kellemes közös munkát kívánunk!

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.