Ismét magyar döntősöknek szurkolhatunk az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért

Ismét magyar döntősöknek szurkolhatunk az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért

Magyarország 2012 óta vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióban, melynek során helyi kezdeményezéseket valósítanak meg a csatlakozó önkéntesek annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzék. A Földművelési Minisztérium koordinálásával megszervezett hazai kampányhoz csatlakozók az elmúlt években is szereztek dobogós helyeket kreatív és hasznos – megvalósított – ötleteikkel. Az Európai Hulladékcsökkentési Díj elnyeréséért pályázó akciók közül a hazai zsűri a 6 kategória legjobb megvalósított ötletét terjesztette a brüsszeli koordinációt ellátó, nemzetközi szakemberekből álló zsűri elé. A nemrégiben megkapott információ szerint az idei döntősök közé 2 hazai akció is bejutott.

Már idáig eljutni is siker, hiszen az Európai Hulladékcsökkentési Héthez 2016-ban összesen 32 ország csatlakozott, ahol 12.255 akciót valósítottak meg a résztvevő önkéntesek. Magyarországon minden eddiginél több, összesen 416 saját, a hulladékok keletkezését megelőző, a hulladékokkal való felelős bánásmód elsajátítását, kialakítását elősegítő akció valósult meg, melyet 3080 hulladékcsökkentés célzó, tudatos vállalás egészített ki.

A 2016-ban a „Többet ésszel, mint csomagolással!” címet viselő kampány során minden megyét lefedtek az önkéntesek akciói.  A legaktívabbak – a szokott módon – az oktatási intézmények voltak, a regisztrált saját ötletek majd 40 %-át ott valósították meg.

A Díj 6 kategóriájára nevezők (államigazgatási szerv, hatóság; egyéb szervezetek; egyesület, civil szervezet; gazdálkodó, ipari szervezet; magánszemély; oktatási intézmény) akcióit az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai szervezői zsűrizték, akiknek összesen 87 – jobbnál jobb – akcióból kellett kiválasztaniuk kategóriánkénti a legjobbat.

A hazai zsűrinek nem volt könnyű dolga a sok egyedi, kreatív megoldás közül megtalálni a 6 kategória legjobbjait, de hogy ez sikerült, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a nemzetközi zsűri ezek közül két magyar akciót is beválogatott az elődöntősök közé.

Az egyes kategóriákban az alábbi akciók kerültek a nemzetközi zsűri elé:

Egyesület, civil szervezet kategóriában a Barangoló Közhasznú Egyesület (Végegyháza). Az egyesület példamutató módon fogta össze a település lakosságát, apraja nagyját, a „Nulla hulladék” címmel megszervezett hulladékcsökkentési hét során, egy több lépésből álló programsorozat megvalósításával (civil kerekasztal, Madármikulás, játékos csomagolás, E+E gyűjtés).

Magánszemély kategória legjobbja Burgmann Nóra, a Zöldmatek blog alapítója, aki vallja, hogy a környezeti nevelést az oktatásban nem önálló, független témakörként kell kezelni, hanem a többi tantárgyban integráltan megjeleníteni. A bloggal folyamatos segítséget nyújt a szülőknek, pedagógusoknak a gyermekek környezeti neveléséhez, játékos feladatai pedig a hulladék keletkezés megelőzését célzó praktikák gyakorlati alkalmazást is elősegítik. 

Államigazgatási szerv, hatóság kategóriában a Kemenes VulkánPark (Celldömölk, önkormányzati költségvetési szerv) akciójára esett a választás. A Vulkánpark által Zöldkarácsony címmel meghirdetett akció színes, kreatív összetett szakmai program keretében hívta fel a figyelmet a hulladékcsökkentés egyéb lehetőségeire – élményajándék, pályázat, csere-bere és egyéb innovatív ötletek – és célszerű megoldásokat gyakoroltatott be az érintettekkel. 

Oktatási intézmény kategória esetén a békéscsabai Szakképző Centrum Vásárhelyi Pál Szakgimnázium és Kollégium megvalósított ötlete tűnt ki a mezőnyből. A kampány üzenetét « Többet ésszel, mint csomagolással », valamint a hulladékmennyiség csökkentését célzó koncepciót átültették a szakmai képzésbe, szorosan integrálták az elméleti és gyakorlati tantárgyakba, bemutatva a várhatóan a műszaki életben elhelyezkedő diákoknak azok gazdasági hatékonyságát, az újabb innovációs lehetőségeket. Emellett több kísérő, szórakoztató programmal hívták fel a diákok figyelmét a hulladékok egyre növekvő mennyiségének problémájára.                                                                             

Gazdálkodó, ipari szervezet kategóriában a Park Inn Radisson Budapest lelkes csapata érdemelte ki az első helyet. A „Responsible Action Park Inn Budapest” címen zajló akció során valamennyi szinten bevonták a dolgozókat a fenntartható turizmus módszertanának kidolgozásába és megvalósításába, munkacsoportok kialakításával (papírmentes működés, takarékossági megoldások). A cél egy hosszútávú stratégia kialakítása a fenntartható, hulladékmennyiség csökkentését célzó működés megalapozása volt, mely a dolgozók elhivatottságából adódóan kétségkívül elérhető a szálloda számára.

Egyéb szervezetek kategóriában a PontVelem Program érte el a kategória legjobbja címet. A PontVelem Okos Program általános iskolás diákoknak és tanáraiknak nyújt keretet a környezeti nevelésre, bevonva a diákok szüleit is. A program játékos formában ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza a karitatív tevékenységek fontosságát is. A diákok részére szervezett 8 hetes használt elem gyűjtő akció illeszkedett a PontVelem Okos Program egyes témaköreihez. 2017. január 15-ig ennek keretében 490 diák 7733 kg elemet gyűjtött össze szelektíven.

A nemzetközi zsűri a fenti magyarországi kategória győztesek közül a Barangoló Közhasznú Egyesület akcióját és a PontVelem Programot válogatta be a döntősök közé, tehát értük szoríthatunk a május 18-i barcelonai eredményhirdetésig.

további cikkek

Nekünk pár másodperc, a környezetnek akár ezer év: Hogyan lesz a hulladékból szemét? hírek
Ismét indul a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akció hírek
Európai Hulladékcsökkentési Hét 2023: Itt vannak az eredmények! hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.