Iskolakezdés okosan

Iskolakezdés okosan

IskolakezdésHamarosan itt a szeptember, közeleg az iskolakezdés, szemeteseinket pedig az ezzel együtt járó, vásárlási őrület sajnálatos következményei fenyegetik. Környezettudatos anyukaként / apukaként / gyerkőcként egy kis odafigyeléssel is sokat tehetünk azért, hogy ne gyarapítsuk oktalanul a megtermelt hulladékot.

Először is gondoljuk végig, hogy az iskolai boldoguláshoz valóban szüksége van-e csemeténknek arra a sok színes, szagos tárgyra, amelyet az új tanév túléléséhez elsőre megjelöl. A sulikezdésre történő vásárlást is érdemes előre elkészített listával kivitelezni, így elkerülhetjük, hogy olyan felesleges dolgokat vegyünk meg, amelyek rövid időn belül a szemetesben vagy a hulladékgyűjtőben landolva válnak haszontalanná.

Színes ceruzákMindenképp törekedjünk arra, hogy tartós dolgokat vásároljunk, tollból például olyat, amelyik nem fárad el egy-két hét alatt, és a betétje cserélhető. A műanyag tárgyak helyett, ha elérhető, válasszuk a fémből vagy fából készült változatokat, ezek feltételezhetően tovább tartanak majd. Egy favonalzó például többet bír el az órák közti szünetben vívott kardpárbajból is. 🙂

Hobbimagazinok és lakberendezéssel foglalkozó felületek segítségünkre lehetnek olyan praktikák megtalálásában, amelyek már meglévő, esetleg kidobásra szánt tárgyaink újszerű használatát jelentik, és hosszú távon segítenek féken tartani a megtermelt hulladék mennyiségét. Példaként a füzetek megóvásához nem muszáj műanyag borítókat vásárolunk. Kicsik és nagyobbacskák füzeteit is csomagolhatjuk kidobásra váró, gyermek- és ifjúsági magazinok, képregények lapjaiba, vagy megértethetjük csemetéinkkel, hogy manapság az egyediség az egyik legnagyobb érték, ezért a sima újrapapírba csomagolt, egyedi rajzzal díszített füzet a legszebb lehet mind közül.

Bizonyos tárgyak megvétele bizonyára elkerülhetetlen, de otthoni használatra szánt, asztali tolltartó készülhet például megfestett vagy más módon díszített konzervdobozból, befőttes vagy egyéb üvegből, PET palackból is. Ezek mindegyike ceruzafaragványt gyűjtő edényként is funkcionálhat.

Ha gyerekünk nem szenved el tőle egész életére kiható, lelki törést, bizonyos tárgyakat másodkézből is beszerezhetünk, miközben ezt-azt mi magunk is elkészíthetünk, példaként megunt ruhadarabjaink némi átdolgozást követően még jól üzemelhetnek tornazsákként vagy szemüvegtörlő rongyként, esetleg kislányok kincseinek neszesszereként.

Uzsonnás dobozVégezetül próbáljuk meg szem előtt tartani, hogy életünk értelme csupán iskolába megy, nem a frontra. 🙂 Reggeltől délutánig nagy valószínűséggel nem fenyegeti őt az éhhalál, így ha csak annyi elemózsiát csomagolunk, amennyit a gyerek várhatóan meg is eszik, kevesebb ételhulladék keletkezik. A szalvéta és a nejlon zacskó helyett használjunk tartós uzsonnás dobozt, és kérjük meg gyermekünket, hogy a PET palack helyett kulacsból oltsa szomját, így ő is tesz valamit azért, hogy a megtermelt hulladék mennyisége csökkenjen. A gyerekek hatnak egymásra, a felvett szokások futótűzként terjednek, próbáljuk meg elérni, hogy a környezettudatos gondolkodás és a hulladékcsökkentésre való odafigyelés menő legyen a suliban is.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.