Irodai hulladékcsökkentési ötletek

Irodai hulladékcsökkentési ötletek

Go green, zöld business, zöld iroda, és nulla hulladék – nap, mint nap találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel. Egyre több vállalkozás „zöldül”, de sajnos vannak még olyanok, akik eddig még nem fordítottak kellő figyelmet a hulladékcsökkentésre, vagy éppen kifogytak az ötletekből. Nos, nekik csokorba gyűjtöttünk néhány követendő ötletet.

Papírhulladék csökkentés

Talán a legjobb ötlet a papírmentes iroda megvalósítása. Egyszerűen ne használj papírt. Ha ez valamiért nem lenne megoldható, próbáld beazonosítani, hogy mikor kell, és mikor mellőzhető a papír. Ha sikerült felállítani egy listát, akkor rögzítsd az irányelvet, ragaszkodj hozzá, és másoktól is követeld meg az irányelv követését. Ha a vállalkozásod megköveteli a papír használatát, íme néhány ötlet, hogyan csökkentheted a papírhulladék mennyiségét:

–Bátoríts mindenkit az irodában, hogy mellőzzék a papír alapú piszkozatokat, és csak a végleges dokumentumot nyomtassák ki. Ha mégis szükség lenne nyomtatott piszkozatra, akkor olyan lapokra nyomtassátok ki, amelynek az egyik oldala már használt, és amúgy is a hulladék gyűjtőbe kerülne. 

–Archiválj elektronikus úton.

–Nyomtass a lap mindkét oldalára. Az irodai nyomtatók alkalmasak a kétoldalas nyomtatásra, csupán be kell állítani őket.

–Rövid feljegyzésekhez kicsi írótömböt használj.

–Ha még használsz fax készüléket, akkor ne használj borítólapot.

–Mellőzd a fölösleges beszámolókat, és csökkentsd azok terjedelmét. Csak akkor készíts beszámolót, ha arra tényleg szükség van, vagy csak elektronikus úton publikáld.

–Ha lehet, akkor használj vékonyabb papírt.

–A használt borítékokat újra használhatod, ha a régi címre címkét ragasztasz.

–Használj e-mailt, vagy hangüzenetet ahol csak lehet, és kerüld a papír használatát.

–Tegyél lépéseket a kéretlen levelek csökkentésére.

–Oszd meg, add kölcsön a feljegyzéseket, beszámolókat, vagy egyéb publikációkat. Nincs értelme sokszorosítani, kinyomtatni.

–A központi hirdetményeket egy mindenki által látogatott helyen függeszd ki ahelyett, hogy több példányban kinyomtatnád, és elküldenéd az illetékeseknek.

–Használj szimpla sorközt, keskenyebb margót, és kisebb betűket kevésbé fontos dokumentumok esetén.

–Címkézd fel, és használd újra a régi dossziékat.

–Vizsgáld felül címlistádat, ezáltal elkerülheted, hogy valakinek kétszer küldöd el ugyan azt a dokumentumot.

–Válassz olyan nyomtatót, amely alkalmas kétoldalas nyomtatásra, használj e-mailt, és ha használtok faxot, olyan legyen, amely normál papírra nyomtat hőpapír helyett.

–Az irodai iratmegsemmisítőből kikerülő papírcsíkok felhasználhatók törékeny tárgyak csomagolásához.

 

Egyéb hulladékcsökkentési tippek (nem papír)

Habár a papírhulladék az, amely a legnagyobb mennyiségben keletkezik egy irodában, de vannak más területek is, ahol csökkenthető a hulladék mennyisége. Íme, néhány ötlet:

–Próbálj meg olyan termékeket vásárolni, amelyeknek kisebb a csomagolása, vagy egyáltalán nincsenek becsomagolva.

–Beszállítóidat kérd meg, hogy visszaváltható, újrahasználható konténerben, üvegben, rekeszben, vagy dobozban szállítsanak irodádba. Az üres göngyöleget vissza tudod küldeni a beszállítónak.

–Mindig kérd meg a beszállítókat, hogy a csomagolást váltsák vissza. Lehet, hogy újra fel tudják használni.

–Inkább béreld az olyan berendezéseket, amelyekre nincs minden nap szükséged, és csak porosodik az irodában.

–Inkább olyan magas minőségű berendezéseket vásárolj, amely tartósabb, és javítható.

–Ösztönözd a kollégáidat arra, hogy ne eldobható edényeket (műanyag evőeszköz, tányér) használjanak az irodában. Ösztönözd őket arra is, hogy ebédjüket hozzák otthonról, újrahasználható ételhordóban.

–A komposztálható élelmiszer hulladékok külön gyűjtése csökkenti a szemétlerakókba kerülő szemét mennyiségét. Ha lehetőséged van rá, készíts saját komposztálót.

 

Egyéb, szelektíven gyűjthető hulladékok

–Gyűjtsd szelektálva az elemet, műanyagot, fémet, újságpapírt, elektronikai hulladékokat. Ha jelentősebb mennyiség keletkezik ezekből az anyagokból, akkor köss szerződést a helyi újrahasznosítóval azok elszállításáról.

–A már elavult, nem használt berendezéseket minél előbb juttasd el valamelyik hulladék udvarba, hogy alapanyagként hasznosítva csökkenthető legyen a körforgásba kerülő szűz nyersanyag mennyisége.

Természetesen mondanom sem kell, hogy a hulladékcsökkentés nem elegendő ahhoz, hogy az illető deklarálhassa, környezettudatos, azaz zöld az irodája. A terméknek, a szolgáltatásnak – amelyet az adott cég nyújt – is környezetbarátnak kell lennie. Az üzleti életben egyre többen felismerik, értékelik és megkövetelik a fenntartható működést.

 

Forrás: https://www.thebalance.com/office-waste-reduction-tips-and-ideas-2877884

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.