Így terjednek a „szemétösszeöntős” tévhitek

Így terjednek a „szemétösszeöntős” tévhitek

Futótűzként terjed egy szűk másfél perces videó az interneten arról, hogy Nyíregyházán a hulladékgazdálkodással foglalkozó cég kukásautójába összeöntik a szelektíven gyűjtött hulladékot. Ez a felvétel és a villámgyors terjedése a tökéletes példa arra, mennyire keveset tudunk a témáról és mennyire kevesen fordítunk némi időt és energiát arra, hogy ne első látásra ítéljünk.

/
A videón annyi látszik, ahogyan a lakosok által külön gyűjtött papír és műanyag hulladékot ugyanabba a kukásautóba ürítik a szállítást végző cég munkatársai. Hogy ott belül, a járműben mi történik, senki nem látja. Ennek ellenére jó páran levonták a következtetést, hogy nem érdemes szelektíven gyűjteni, és persze ez az egész országban így van. Pedig Nyíregyházán működik az ország egyik legjobb hulladékgyűjtő és válogató rendszere.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 240 településén viszi el a szemetet és bonyolítja a szelektív hulladékgyűjtést is. Nyíregyházán európai uniós forrásból épült a válogatómű, amelyben a papír és a műanyag hulladékot különválogatják, annak érdekében, hogy ezeket az anyagokat újra lehessen hasznosítani.

Az országban mindenütt másként működik a szelektív hulladékgyűjtési rendszer. Mint azt Éberhardt Gábor, az érintett társaság ügyvezető igazgatója az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnek elmondta, náluk azért úgy, ahogy, mert a lakosság által fizetendő szemétszállítási díjat úgy tudják alacsonyan tartani, hogy egy járművel gyűjtik a hulladékot, amit azután a válogatóműben szétválogatnak. Erről gazdaságossági számítások alapján és a környezetterhelés minimalizálása érdekében döntöttek, és a rendszer 2012 óta így működik.

A papír és műanyag hulladék elkülönített gyűjtésére ennek ellenére azért van szükség, mert a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe a lakosság a tiszta, nem szennyezett hulladékokat helyezi el, ez pedig azért lényeges, mert csak ezek hasznosíthatóak újra. Ráadásul szemléletformáló, a környezettudatosságra nevelő szerepe is van, ahogyan egy hozzászóló megfogalmazta: “Azért kell külön szedni (szelektíven), hogy a jövő nemzedékének ez már természetes legyen. Véletlenül se kerüljön közé veszélyes hulladék, háztartási szemét és ételmaradék.”

A dolog tehát ennyire egyszerű. A videó kapcsán érkezett kommentek alapján ugyanakkor szerencsére azért jó pár olyan olvasó is van, aki nem ítél első látásra… Ezt köszönjük.

Íme a pozitív végkicsengés… 🙂

A nyíregyházi Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. munkatársai a feleslegesen kavart vihar után rögzítették, mi is történik az egy kukásautóba öntött többféle hulladékkal onnantól kezdve, hogy megérkezik a válogatóműbe. A videót a Nyíregyházi Televízió munkatársai ráncba szedték, és már láthatja is mindenki a „kulisszatitkokat”.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.