Így terheli a környezetet a klímád!

Így terheli a környezetet a klímád!

Megállíthatatlanul közeledik a nyár és vele együtt persze a kánikula: aki előrelátó volt, már jó előre beszerezte a MEGFELELŐ klímaberendezést az év legforróbb hónapjaira.

Mit értünk ez alatt?

Olyan felszereléseket, amelyek megfelelő állapotban vannak és lehetőség szerint nem használnak környezetre káros hűtőanyagokat!

Kevesen tudják, hogy a légkondícionáló berendezések többsége két módon is árt a környezetnek:

  • legfontosabb az energiafelhasználásuk, amely napjainkra a globális áramfogyasztás 16%-át teszi ki
  • ugyanakkor nem elhanyagolható az ezekből az eszközökből potenciálisan szivárgó vegyi anyag(ok) sem, amelyek az üvegházhatást fokozzák.

A legtöbb légkondícionáló úgy működik, hogy a (külső) meleg levegőt párologtató tekercseken átvezeti -az ezekben lévő hűtőfolyadék átveszi hőt, majd ez pára formájában a külvilágba ürül. Sajnos ezek a tekercsek könnyen sérülnek és már kész is a baj: a hűtőfolyadék a légkörbe párolog.

Ennek kiküszöbölésére a klímaipar kezd átállni olyan berendezések gyártására, amelyek más anyagokat, például műanyagkristályokat alkalmaznak a levegő lehűtésére a hűtőfolyadékok alkalmazása helyett. A szakértők ezen felül számítanak egy alternatív levegőhűtési módszer, a hőszivattyúzás széleskörű elterjedésére is.

Addig is, csak a szükséges mértékben használjuk otthoni klímáinkat, legkondícionálóinkat és rendszeresen ellenőrizzük, ellenőriztessük azok állapotát!

Forrás:

Greenpeace

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.