Így lehet valóban zöld a karácsonyfánk!

Így lehet valóban zöld a karácsonyfánk!

Teljesen természetes, hogy karácsonyra feldíszítjük a fenyőt, sokan a lakást is ünnepi díszbe öltöztetik. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy ezzel az ünnepi készülődéssel mennyi felesleges szemetet termelnek – noha egy kis odafigyeléssel, új ötletekkel a karácsony ugyanolyan meghitt lehet, és még a környezetet sem terheljük.

Műanyag vacakoktól roskadozó karácsonyfa, felesleges ajándékok, kukában landoló csomagolóanyagok, éjjel-nappal világító fényfüzérek – biztos, hogy ilyennek szeretnénk az ünnepet? Merjünk bátrak lenni, változtatni és tenni azért, hogy ne csak meghitt, de környezettudatos is legyen az ünnepünk!

Karácsony közeledtével a boltok már roskadoznak a fenyőfadíszektől – a legtöbb természetesen műanyagból vagy hasonló jellegű alapanyagból készül. Sokan évről évre újabb és újabb karácsonyfa-díszeket vásárolnak, mások pedig a lakás díszítésére szereznek be műanyag, fenyőhatású ágakat, színes fóliából készült elemeket. Ezzel azonban felesleges szemetet gyártunk!

Pedig ezen a helyzeten kis odafigyeléssel lehet változtatni! dr. Boros Anita, az ITM államtitkára Nagyné Molnár Fruzsinával – aki ökoboltot üzemeltet, és blogot ír fenntartható, környezettudatos tippekkel – néhány hasznos ötletet is bemutatott.

De milyen ötleteket is érdemes szem előtt tartani, ha környezettudatosan akarunk fenyőfát állítani és lakást díszíteni? Kezdjük a karácsonyi nagytakarítással: már ekkor kerüljük a környezetszennyező vegyszereket, használjunk bio és hagyományos szereket – például vízkőoldó helyeett ecetet. Ha karácsonyfát választunk, kerüljük a műfenyőt, ha megoldható, vegyünk  földlabdás, később kiültethető fenyőt! A díszeknél érdemes visszanyúlni a természetes anyagokhoz: nagyszüleink még diót, cérnára fűzött pattogatott kukoricát használtak díszítéshez, ami bizony később sem ment veszendőbe. Ezzel nem lesz szegényebb a karácsonyfánk, sőt meghittebb lehet az ünnep. A színes műanyag díszek helyett használjunk textilt, hagyományos anyagokat – gyerekekkel szuper karácsonyi előtti program lehet a kézműveskedés is. A lakás díszítéséhez ne a nehezen lebomló fényes papírokat vegyük igénybe, hanem például újrapapírt, amit akár mi is színezhetünk. Ne világítsunk, ha nem muszáj: szépek a fényfüzérek, de alaposan megdobják a villanyszámlát, és igazából felesleges energiapocsékolás a használatuk. Egy-egy gyertya vagy az adventi koszorú meghittebb hangulatot varázsolhat a lakásba!

Ne feledjük: egy karácsonyfa nem attól lesz szép, hogy a legújabb díszekkel van feldíszítve, hanem attól, ha körbelengi a szeretet és a meghittség.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.