Profi tippek, amelyekkel ételkészítés közben is küzdhetsz a fenntarthatóságért!
Kevesen gondolnák, hogy a mai, fogyasztásorientált világunkban olyan területeken is tehetünk környezetünk épségéért, mint például otthonunk konyhája. A feladat sokrétű, ugyanakkor egyszerűbb, mint hinnénk!
A nyersanyagok kiválogatása, beszerzése, feldolgozása, tárolása, majd a keletkező hulladék megfelelő elhelyezése mind-mind rajtunk múlik, ahogyan végső soron az ökoszisztéma egészsége és karbonlábnyomunk mérete is.
Utóbbi csökkentése érdekében összegyűjtöttük a legjobb praktikákat!
1. Részesítsd előnyben a növényi alapú étrendet és csökkentsd a húsfogyasztást!
A földterület, a vízszükséglet és a takarmányozás tekintetében is óriási igényeket támaszt a húsipar és akkor a jelentős üvegházhatású gázok kibocsátásáról még nem is beszéltünk. A húsfogyasztás csökkentése mindössze heti egy-két húsmentes nap beiktatásával ténylegesen hozzájárulhat a bolygó védelméhez. A vegán étrend ráadásul nem csupán a környezetet kíméli, hanem nagyban hozzájárul egészséged fenntartásához is.
2. Ha csak lehet, válassz helyi és szezonális termékeket!
Az élelmiszerek a legtöbbször nem csak előállításuk során károsítják a környezetet, hanem az alatt az út alatt is, amíg a feldolgozóüzemek sorairól a boltok polcaira érnek. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez te is hozzájárulhatsz, ha a nyersanyagot helyi termelőktől szerzed be, illetve olyan zöldségeket és gyümölcsöket részesítesz előnyben, amely az adott évszakban a közeledben is terem. Egy egyszerű példa: tavasszal spárgát, nyáron paradicsomot, ősszel almát vásárolj!
Mindez jelentősen csökkenti az élelmiszerek “ökölógiai lábnyomát”.
3. Igyekezz hulladékmentesen étkezni!
1 milliárd tonna élelmiszer megy kárba éves szinten világszerte: ez jelentős terhet ró a környezetre. Ahhoz, hogy ezt te is hatékonyan csökkentsd, tervezd meg mindig előre a napi menüdet, ne feledkezz meg a lejárati időkről, és kreatívan használd fel a maradékokat. Az előző napi vacsora megmaradt zöldségei bátran hasznosíthatók egy finom leves vagy omlett alapanyagaként. Emellett fontos, hogy vásárláskor is gondolkodj előre, és csak annyit vásárolj, amennyire valóban szükséged is van.
4. Szabj gátat a feldolgozott élelmiszereknek!
Szinte minden esetben nagyobb környezeti terheléssel jár a feldolgozott élelmiszerek gyártása, mint a friss, nyers alapanyagok előállítása. Előbbiek sajnos gyakran sok (feleslegesen) hozzáadott cukrot, sót és mesterséges adalékanyagot tartalmaznak, amelyek nemcsak a környezetre, hanem az emberekre nézve is károsak. A fenntartható étkezés egyik sarkalatos pontja, hogy részesítsd előnyben a természetes, friss alapanyagokból készült ételeket.
5. Mondj igent a biogazdálkodásra!
Ez azért különösen fontos, mert a biogazdálkodás során kevesebb mesterséges anyagot használnak a termelők: ez egyaránt csökkenti a talaj, a víz és a levegő szennyezését. Bár a bioélelmiszerek gyakran drágábbak, hosszú távon hozzájárulhatnak a fenntarthatósághoz és az egészségünk megóvásához is!
6. Kerüld a pálmaolajat, illetve pálmazsírt tartalmazó élelmiszereket!
Ha csak teheted, keresd a boltok polcain az RSPO-tanúsítvánnyal (Roundtable on Sustainable Palm Oil) rendelkező termékeket, amelyek garanciát jelentenek arra, hogy a pálmaolaj/pálmazsír fenntartható forrásból származik és kinyerése nem okoz környezeti károkat.
Ez az az anyag, amelyet napjainkban az élelmiszeripar gyakorlatilag minden pékáruban, mélyhűtött termékben és szinte minden más élelmiszerben is alkalmaz, amihez zsír, vagy olaj szükséges. Az olajpálma 90%-ban harmadik világbeli országokból származik rengeteg erdőírtás és más környezeti károk, például a biodiverzitás veszélyeztetése árán.
Hasznosítsd ezeket a tippeket a mindennapok során te is!