Igazi szemléletformáló erő a dabasi zöld óvoda

Igazi szemléletformáló erő a dabasi zöld óvoda

dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési HétEgyüttműködés, szoros személyes kapcsolat, bizalom, őszinteség, nyitottság – ezek jelentik az alapot egy zöldóvoda sikeres működéséhez. A dabasi Új Bóbita Óvoda – túlzások nélkül – az elmúlt években igazi társadalmi szemléletformáló erővé vált. A környezeti nevelés terén (is) példaértékűen működő óvoda eredményességének titkairól az óvoda vezetőjével, Kecskésné Harmincz Jolánnal beszélgettünk, azért, hogy a titok ne legyen titok tovább, és minél többen meríthessenek a tapasztalataikból.

–          Mitől lesz zöld egy óvoda?

Környezeti neveléssel kiemelten már 8 éve foglalkozunk. Működik nálunk egy környezeti nevelési munkaközösség, amely meghatározza, szervezi az életet az óvodában dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétebből a szempontból. A vezérfonal, amely alapján működünk a tevékenységközpontúság, amelynek lényege, hogy minden a megtapasztaláson múlik. Ha a gyerek csak hall róla, elfelejti, ha viszont látja, hallja, megérinti, akkor biztosan megtanulja.

Az Új Bóbita Óvodában az év minden napján ezen elv mentén tanítjuk, neveljük a gyerekeket. Tehát nem csak arról van szó, hogy szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk ki és megtanítjuk a gyerekeknek, hogy melyik kukába milyen hulladékot szabad dobni.

Velük együtt használunk újra napi szinten mindenféle hulladékot, például papírt, PET-palackot, amelyekből játékokat barkácsolunk. Ezek nemcsak arra jók, hogy már a legfiatalabb korban elültessük bennük a környezettudatosság magvait, hanem fejlesztik is őket, például a finommotorikájukat, segítik őket a térirányok rögzítésében, megtanulásában, a szín- és esztétikai érzékük fejlesztésében.

dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hét

Ezen kívül, mivel az óvodához egy hatalmas terület tartozik, abban kialakítottunk egy kertet, ahol mind a 6 gyermekcsoport gondoz, nevelget többféle növényt, például paradicsomot, paprikát, kukoricát, tököt, többfajta hagymát, fűszernövényeket. Emellett kialakítottunk egy tanösvényt is, ahol többféle őshonos magyar, vagy valami dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétmás miatt érdekes növényfajt (pl. vackor, azaz vadkörte) ismerhetnek meg a gyerekek.

Egész évben szervezünk a számukra programokat, amelyekbe a szülőket is bevonjuk. Ez segít a közösség – a családok és az óvodai közösség – egyben tartásában is.

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy más szempontból is a fenntarthatóságot szem előtt tartva működik az intézményünk, például a fűtés megoldását 30 darab napkollektor könnyíti meg és teszi olcsóbbá.

–          Említette, hogy rengeteg programba bevonják a szülőket is. Mivel lehet a felnőtteket megmozgatni?

Ehhez alapvetően a rendszeres személyes kapcsolat szükséges. A szülők napi szinten hozzák-viszik a gyerekeket, beszélnek az óvónővel. Az iskolákban ez már másként van, a fontos üzeneteket csak kiírják az ajtókra, hirdetőtáblákra, a szülő rohan, nem olvassa el azokat, és nincs már meg a rendszeres személyes kapcsolat sem a pedagógusok és a gyerekek szülei között. Ezért tudnának az óvodák kiemelkedő eredményeket elérni a környezeti nevelésben, a környezettudatosság erősítésében.

Mi szerencsések is vagyunk itt Dabason, mert ha a szülőket arra kérjük, hogy gyűjtsenek otthon és hozzanak be színes műanyag kupakokat, akkor ők válaszul visszakérdeznek, hogy milyen színű kupakokat szeretnénk?

Egy másik nagyon fontos tényező, hogy a különböző programok az óvodában ingyenesek. Ezt úgy sikerül elérnünk, hogy – ahogyan a hulladékok újrafelhasználásánál – a dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétgazdálkodásunkban is igyekszünk kreatívak lenni. Például Karácsony előtt gyártottunk kézműves díszeket egy önkormányzati rendezvényre, ahol eladtuk azokat, amiből volt pluszbevételünk. De ugyanígy visszaforgattuk a farsangon a szülők által vásárolt támogatói jegyekből befolyt pénzt is. Ezekből a kisebb-nagyobb összegekből pedig ki tudtuk fizetni például a népszerű „Lim-Lom” mese bemutatását.

Ezek mind azért jók, mert a szülők látják, hogy van értelme adakozniuk, és, hogy jó helyre kerül a pénzük, és azt is, hogy mi is minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy minél jobb, optimálisabb körülményeket tudjunk biztosítani a gyermekeik számára.

Ennek köszönhetően a szülők szívesen felajánlanak ruhákat és más tárgyakat, amelyekkel rászoruló gyerekeknek tudunk segíteni. Gyűjtöttünk már a dévai árváknak – nekik a szülők zsákszámra hoztak be az óvodába ruhákat. De küldtünk már adományokat (színes ceruzákat, filctollakat, színes papírokat, füzeteket, hegyezőket) afrikai gyerekeknek is. Az ötlet onnan jött, hogy Tomor László, a Budapest–Bamako rali egyik résztvevője dabasi.

–          Ez azért tükrözi a szülők elégedettségét az óvodával. Mennyire van hatással a családok otthoni életére, mindennapjaira az, amit az óvodában látnak, tapasztalnak?

Erre mi is kíváncsiak voltunk, ezért a szülőkkel év végén elégedettségi kérdőívet töltettünk ki, melyben ez irányban is érdeklődtünk. A kiadott 250 kérdőívből 209 érkezett vissza. Ez már önmagáért beszél, úgy gondolom. Arra a kérdésre, hogy „Mennyire tartja fontosnak, hogy gyermeke mindennapi életében megjelenjen a dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétkörnyezettudatosság, a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás, energiatakarékosság, komposztálás, egészséges életmód, kerti munka?” a válaszadók 97 százaléka válaszolta azt, hogy nagyon fontos, 3 százalékuk pedig azt, hogy részben fontos. A „nem fontos” lehetőséget egy szülő se választotta. Ez a számunkra azt mutatja, hogy egyre tudatosabban figyelnek a szülők is arra, hogy szép, tiszta környezetben nevelkedjenek a gyerekeik, és nem csak az óvodában.

–          Azt árulja el még nekem, hogy hogyan tudja ezt a szemléletet egy óvoda elültetni egy egész városban?

Együttműködéssel. Mi mindenkivel ezt keressük, és általában meg is találjuk. Ehhez kell egyfajta nyitottság, illetve annak a felismerése, hogy a környezetvédelem, a környezeti nevelés terén ez az egyetlen járható út, ez közös érdekünk. Ebben a témában nem létezhetnek ellenérdekek, csak egy irány van.

Emellett természetesen arra is szükség van, hogy magas színvonalú szakmai munkát tesznek le a kollégák, teszünk le együtt az dabasi Új Bóbita Óvoda - Eupai Hulladékcsökkentési Hétasztalra, és ezt a városban el is ismerik, a polgármestertől kezdve a szülőkön át mindenki. Jómagam 41 éve vagyok a pályán. Ez alatt az idő alatt rengeteg személyes kapcsolatot, kötődést tudtam kialakítani, olyanokat, amelyek a bizalmon és őszinteségen alapulnak.

Valamint szükség van egyfajta nyitottságra a város vezetése részéről is. A polgármester 1998 óta áll Dabas élén. Ő maga is többgyermekes apuka, illetve eleve egy olyan szemléletet képvisel, amelynek lényege, hogy minél több olyan munkahely legyen a városban, ahová az emberek szeretnek bejárni dolgozni. Az Új Bóbita Óvoda ilyen.

további cikkek

Zöld közösség, fenntartható jövő: Az Energiaügyi Minisztérium Hulladékcsökkentési Hete hírek
Sikeresen zajlott Egerben az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyet a Heves Vármegyei Kormányhivatal szervezett. hírek
Példaértékű összefogás a Semmelweis Egyetem Napköziotthonos Óvodában hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.