Hulladékkeletkezés megelőzése

Hulladékkeletkezés megelőzése

vásárlás a piaconMegelőzés: az anyag vagy termék hulladékká válását megelőzően hozott olyan intézkedés, amely csökkenti

  • a hulladék mennyiségét (pl. nem vásárolunk a szükségesnél többet, elajándékozással újrahasználjuk a termékeket, javítással meghosszabbítjuk a termékek élettartamát stb.)
  • a képződött hulladék környezetre és emberi egészségre gyakorolt káros hatásait, vagy
  • az anyagok és a termékek veszélyes anyag tartalmát.

Alapvetően a hulladék mennyiségét és környezetszennyező hatását kell csökkenteni. Mivel a hulladék jelentős része a háztartásban keletkezik, mindannyian tehetünk valamit a megelőzés érdekében:

  • KomposztálásKerüljük a pazarlást! A fölöslegesen megvásárolt termékekből hulladék lesz, így minél kevesebbet vásárolunk, annál kevesebb hulladék (pl. csomagolási hulladék) keletkezik. Különösen az élelmiszerekből dobnak ki a fejlett országokban sokat – van, ahol az élelmiszerek 40%-a végzi a kukában (lsd.: fao.org). Általában az ételmaradék is felhasználható további ételek elkészítéséhez. Írjuk ki a postaládára, hogy nem kérünk szórólapot, mert ha a postaládából a szemétbe kerül, az szintén pazarlás.

  • Komposztáljunk! 30%-kal kevesebb lesz a hulladék, és a kukánkat is kisebbre tudjuk cserélni, megspórolva ezzel a hulladékszállítási díj egy részét.

  • Vásárlás helyett kölcsönözzünk! Például kölcsönözhetünk olyan gépet, amit nem használunk rendszeresen, vagy könyv és újságvásárlás helyett járhatunk könyvtárba.

  • Vásároljunk tudatosan! Tartós iparcikkek, többször használható termékek (pl. bevásárlótáska), egyszerűen és kevés csomagolóanyagba csomagolt (pl. kartondoboz nélküli fogkrém) termékek mind csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét. Ha piacról vagy termelőtől vásárolunk az előre csomagolt élelmiszerek helyett, a csomagolás ára és a keletkező hulladék megspórolható.

  • Gondolkodjunk a Föld szívével! Úgy tervezzük meg a dolgainkat (gyártandó termékeinket, mindennapi tevékenységeinket), hogy minél kevesebb hulladékkal terheljük a környezetet – már tervezéskor gondolni kell arra, hogy milyen hulladékok keletkezésével járnak a tevékenységeink!

  • Elektromos és elektronikai hulladékHasználjuk újra! Javíttassuk meg az elromlott gépeket, illetve adjuk kölcsön, adjuk el vagy ajándékozzuk el, ha már nincs rá szükségünk!

  • A munkánkban is figyeljünk rá, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen! Például kerüljük a fölösleges nyomtatást és fénymásolást, nyomtassunk kétoldalasan, és palackozott ásványvíz helyett vizesballonból igyunk vizet, ha az rendelkezésre áll.

 

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.