Hulladékkeletkezés megelőzése

Hulladékkeletkezés megelőzése

vásárlás a piaconMegelőzés: az anyag vagy termék hulladékká válását megelőzően hozott olyan intézkedés, amely csökkenti

  • a hulladék mennyiségét (pl. nem vásárolunk a szükségesnél többet, elajándékozással újrahasználjuk a termékeket, javítással meghosszabbítjuk a termékek élettartamát stb.)
  • a képződött hulladék környezetre és emberi egészségre gyakorolt káros hatásait, vagy
  • az anyagok és a termékek veszélyes anyag tartalmát.

Alapvetően a hulladék mennyiségét és környezetszennyező hatását kell csökkenteni. Mivel a hulladék jelentős része a háztartásban keletkezik, mindannyian tehetünk valamit a megelőzés érdekében:

  • KomposztálásKerüljük a pazarlást! A fölöslegesen megvásárolt termékekből hulladék lesz, így minél kevesebbet vásárolunk, annál kevesebb hulladék (pl. csomagolási hulladék) keletkezik. Különösen az élelmiszerekből dobnak ki a fejlett országokban sokat – van, ahol az élelmiszerek 40%-a végzi a kukában (lsd.: fao.org). Általában az ételmaradék is felhasználható további ételek elkészítéséhez. Írjuk ki a postaládára, hogy nem kérünk szórólapot, mert ha a postaládából a szemétbe kerül, az szintén pazarlás.

  • Komposztáljunk! 30%-kal kevesebb lesz a hulladék, és a kukánkat is kisebbre tudjuk cserélni, megspórolva ezzel a hulladékszállítási díj egy részét.

  • Vásárlás helyett kölcsönözzünk! Például kölcsönözhetünk olyan gépet, amit nem használunk rendszeresen, vagy könyv és újságvásárlás helyett járhatunk könyvtárba.

  • Vásároljunk tudatosan! Tartós iparcikkek, többször használható termékek (pl. bevásárlótáska), egyszerűen és kevés csomagolóanyagba csomagolt (pl. kartondoboz nélküli fogkrém) termékek mind csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét. Ha piacról vagy termelőtől vásárolunk az előre csomagolt élelmiszerek helyett, a csomagolás ára és a keletkező hulladék megspórolható.

  • Gondolkodjunk a Föld szívével! Úgy tervezzük meg a dolgainkat (gyártandó termékeinket, mindennapi tevékenységeinket), hogy minél kevesebb hulladékkal terheljük a környezetet – már tervezéskor gondolni kell arra, hogy milyen hulladékok keletkezésével járnak a tevékenységeink!

  • Elektromos és elektronikai hulladékHasználjuk újra! Javíttassuk meg az elromlott gépeket, illetve adjuk kölcsön, adjuk el vagy ajándékozzuk el, ha már nincs rá szükségünk!

  • A munkánkban is figyeljünk rá, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen! Például kerüljük a fölösleges nyomtatást és fénymásolást, nyomtassunk kétoldalasan, és palackozott ásványvíz helyett vizesballonból igyunk vizet, ha az rendelkezésre áll.

 

további cikkek

Idén tavasszal 11. alkalommal került megrendezésre az ország legnagyobb, önkéntes hulladékszedési kampánya, a „TeSzedd! TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért
Magyar díjazottak az EWWR nemzetközi versenyén Kreatív hulladékkezelés
2023. ÉVI KÁRPÁT-MEDENCEI FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT Egyéb
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.