Hulladékhierarchia, avagy mit jelent a 3R?

Hulladékhierarchia, avagy mit jelent a 3R?

A környezetünkben található hulladék hatással van a földre, vízre, levegőre, állatokra, növényekre, és ránk, emberekre is. Magyarországon a keletkezett hulladék mindössze 35%-át kezelik valamilyen módon, a maradék 65% hulladéklerakókban végzi, ami a legkárosabb és legpazarlóbb megoldás.

Lakossági szinten a hulladékok kezelésének módján nem igazán lehet változtatni, a hulladék mennyisége viszont csökkenthető. Ebben segít a 3R, a Reduce (csökkentés), Reuse (újrahasználat), Recycle (újrahasznosítás) szentháromsága – ebben a sorrendben.

Reduce – Csökkentés

Semmit sem venni még annál is jobb, mint tudatosan vásárolni. A csökkentés elve annyit jelent, hogy kevesebb erősforrás kerül felhasználásra, ezért ez a 3R közül a leghatékonyabb. Egyben a legnehezebb is, mert adott esetben a fogyasztási szokások megváltoztatására van hozzá szükség, és a trendkövető árucikkektől a tartósabb termékek felé való elmozdulásra.

Reuse – Újrahasználat

Mielőtt bármi kidobásra vagy újrahasznosításra kerül, érdemes végiggondolni, hogyan kaphat új esélyt a használatra eredeti formájában. A befőttesüveget például ételtárolásra lehet használni, a konzervdobozba fűszernövényeket lehet ültetni. A megunt pólóból válhat pizsamafelső, a régi függönyből vászontáska némi átalakítással. Ami elromlik, azt először meg kell javíttatni, ha már nem lehet, válhat belőle alkatrész. És így tovább. Ha pedig nem lehet újrahasználni, az eladás, ajándékozás vagy adományozás is lehet megoldás.

Recycle – Újrahasznosítás

Az újrahasznosítás az utolsó lépcsőfok a csökkentés és az újrahasználat után. A legegyszerűbb a szerves hulladékot újrahasznosítani: a komposztálás során humusz képződik belőle, amely értékes tápanyagot jelent a földnek. Ennél összetettebb folyamat a műanyag, a fém és az üveghulladékok újrahasznosítása, amely házilag nem megoldható, de ha a megfelelő helyen a megfelelő kezelésben részesülnek, akkor részben újra nyersanyag válhat belőlük. Ez mindig energia- és költségigényes folyamat, ezért fontos, hogy az újrahasznosítás helyett a csökkentés és az újrahasználat részesüljön előnyben.

A +3R

Az utóbbi években a 3R még 3R-rel egészült ki: Rethink, Recover és Refuse. A Rethink, azaz újragondolás a vásárlási szokások megváltoztatására és a körkörös gazdaság fókuszba kerülésére vonatkozik. A Recover, azaz a visszanyerés azt a folyamatot jelenti, amikor a hulladékból minden lehetséges erőforrást kitermelnek, és üzemanyaggá vagy energiává alakítják. A Refuse, azaz a visszautasítás pedig játék a szavakkal, a Reduce egy ráhatóbb formája, ami arra bíztat, hogy nemet mondjunk az adott alapanyagra/termékre/csomagolásra.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.