Hulladékcsökkentés az oviban – Európai Hulladékcsökkentési Hét

Hulladékcsökkentés az oviban – Európai Hulladékcsökkentési Hét

2013 Európai hulladékcsökkentési hét 044Lezajlott a november 16-tól 24-ig tartó Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR), amelyre oktatási intézmények, civil szervezetek, munkahelyi közösségek jelentkezését vártuk: ők vállalták, hogy egy hétig úgy szervezik a mindennapjaikat, hogy a hulladékképződés csökkentése jelentős szerepet kapjon benne.

2013 Európai hulladékcsökkentési hét 016A résztvevők önkéntes vállalását a szervezők apró ajándékcsomaggal hálálták meg, gyökereim nyomán én kaptam az ajándékvivő hálás feladatát a dabasi Bóbita Óvodába. Az óvodapedagógusok régi ismerősként köszöntöttek – kicsit úgy éreztem, hogy én nagyobb meglepetés vagyok nekik, mint a pólók és a kitűzők.

Büszkén vezettek körbe a Zöld Óvoda címet kiérdemlő intézményben, ahol a folyosón szelektív kukák sorakoztak, az udvaron pedig nagy konténerekbe gyűjtötték a papír- és a műanyaghulladékot, a kiürült tejes és üdítős dobozokat, de jutott hely a feleslegessé vált vasalónak és monitornak. Az igazgatónő, Kecskésné Harmincz Jolán elmondta, hogy nagyon gyakori, hogy a szülők az oviba hozzák ezeket a hasznosítható hulladékokat.

EWWR-dabasi Bóbita Óvoda_1A csoportokban az Európai Hulladékhasznosítási Hét (EWWR) témája köré építették a foglalkozásokat. Voltak, akik az elnyűtt pólóikból szőttek szövetet, mások a királylánynak segítettek hazajutni az erdőből, a kupakokból készült ösvény megépítésével. A kedvencem az italos kartondobozból készült tűzoltóautó volt. A kis tűzoltópalánták egy szintén tejes és üdítős dobozokból kirakott labirintuson át jutottak el az autóig, ahonnan a PET palackra rajzolt lángokat kellett eloltani a vízszínű labdával.

Ez csak egy óra volt a teljes hétből. Kíváncsian várjuk a többi csatlakozó közösség beszámolóját is, hogy nekik mit jelentett a gyakorlatban ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozni.

2013 Európai hulladékcsökkentési hét 102

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.