Hulladékból dollár milliárdok

Hulladékból dollár milliárdok

Papír újrahasznosításaAlig egy évtized alatt „kukázott össze” másfél milliárd dollárt egy nő Kínában. Zhang Yin asszony, aki mára a világ leggazdagabb nője lett, teljesen egyedül építette fel a karrierjét. Miből tudott a 90-es évek közepétől ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű sikerre szert tenni? A válasz a kukáink mélyén lapul.

A „kínai szemét császárnőjének” sikere

Zhang Yin 1996-ban kisvállalkozásként indította el cégét, mindössze 3800 dollár kezdőtőkével és néhány kisebb szállítóhajóval. A vállalat ma már több mint 5 milliárd dollárt ér, és Teherszállító hajó - Shanghai, China5300 embernek ad munkát. A siker kulcsa pedig a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható újrapapír és a folyamatos, többszöri újrahasznosítás.

A társaság a papírhulladékot ma már az Egyesült Államokból, Japánból és Európából importálja Kínába. A használt kartonpapírt anyagában hasznosítják, legnagyobb hányadából csomagolópapírt készítenek, amelyre nagy szükség is van a „világ műhelyeként” számon tartott országban.

Kína élenjár az ott előállított, vagy csomagolt termékek exportjában is, így a korábban beszállított, újrahasznosított papír visszakerül az eredeti „küldő” országokba, mint az árucikkek csomagolóanyaga, és miután ebből a papírból újra hulladék lesz, a folyamat kezdődik elölről. „A hulladékpapír olyan, mint az erdő. A papír újrahasznosíthatja magát, generációról generációra” – így jellemezte a folyamatot Yin a The New York Times-nak.

Újrahasznosított papírKína használt papír importja mára 500 százalékkal növekedett, és ezzel a világ elsőszámú papírhulladék felvásárlója lett. 2006-os adatok szerint az Amerikai Egyesült Államok hulladékpapír kiviteléből csak ez az egy cég közel 50%-ot, kb. 7 millió tonnát importált. Ezzel a tevékenységével, egy erdészeti szaklapban megjelent tanulmány szerint 54 millió tonna fa kivágását előzte meg.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.