Hulladék és szemét

Hulladék és szemét

pusztazamorA hulladék és a szemét szavakat sokszor rokonértelműként használjuk. Vizsgáljuk meg, mi a különbség közöttük!

A hulladékokról szóló törvény szerint hulladék bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. Ezt a hivatalos definíció, de nem különbözteti meg a szemetet és a hulladékot.

Általában a hulladékgazdálkodásban szemétnek a vegyesen gyűjtött és hulladéklerakóba kerülő „dolgokat” értik, hulladéknak pedig az elkülönítve (szelektíven) gyűjtött, ill. gyűjthető „dolgokat”. Alapvető különbség, hogy amíg a hulladék értékes valamilyen formában vagy módon újra felhasználható, a szemét értéktelen, környezetszennyező, a kezelése költséges és folyamatos problémát okoz.

A HULLADÉK ÉRTÉK!
AMIT LEHET, GYŰJTSÜNK SZELEKTÍVEN!

Vannak kezdeményezések arra is, hogy a szemetet eltérítsék a hulladéklerakótól. Ilyenek például

  • a szemét szétválogatása értékes és értéktelen komponensekre (ez a hulladékgazdálkodási kutatások és fejlesztések egyik legfontosabb iránya, hivatalos nevén mechanikai-biológiai hulladékkezelés),
  • energetikai hasznosítás a szemét elégetésével (ebben az esetben a további felhasználás szempontjából értékes, ill. az égetés során mérgező gázokat keltő komponenseket ki kell vonni a vegyes szemétből) és
  • vannak olyan cégek, amelyek zászlójukra tűzve a „Ne kerüljön SEMMI a lerakóba!” jelmondatot olyan szemét gyűjtésével és hasznosításával foglalkoznak, amelyek általában a lerakókba kerülnek (cigarettacsikk, használt pelenka stb.). Magyarországon ilyen cég pl. a Tom Szaky által alapított Terracycle [link: http://www.terracycle.hu/hu/].

Németországban már az elmúlt évtizedben megszűnt a hulladéklerakás, míg hazánkban a mai napig is építenek új szemétdombokat. Ez is rajtunk múlik:

HA A SZELEKTÍV GYŰJTÉST VÁLASZTJUK, NEM LESZ SZÜKSÉG HULLADÉKLERAKÓKRA.

100% újrahasznosítása
Vannak nemkívánatos kezdeményezések is, mint pl. az illegális hulladéklerakás, a szemét és veszélyes hulladék elégetése vulkánokban vagy elhelyezése bányákban. Ezek továbbra is szennyezik a Földet, de egyesek már a világűrbe is lőttek fel szemetet, mások szerint a Holdra vagy a Marsra kellene szállítani mindazt, ami már a mi bolygónkon nem fér el.

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.