Hozzuk rendbe az erkélyt!

Hozzuk rendbe az erkélyt!

Visszavonhatatlanul itt a tavasz. Szerencsések vagyunk, ha van erkélyünk, balkonunk, loggiánk, tavasztól őszig kiülhetünk kávézni, enni, pihenni. Jobb kedvvel használjuk szabadtéri „nappalinkat”, ha tiszta, rendezett és ha élőnövények díszítik.

Ha esetleg eddig lomtárnak használtuk volna erkélyünket, ürítsük ki. Meglátjuk, milyen hálásak leszünk magunknak, hogy egy új helyiséggel bővítettük lakásunkat. Nézzük meg a közszolgáltatónk weblapján, hogy milyen hulladékot vihetünk a hulladékudvarba (pl. veszélyes hulladéknak minősülő festékmaradványok, szivacsbetét). Vigyük el a lomot a hulladékudvarba és takarítsuk ki az erkélyt! Először is seperjük fel a kövezetet, hogy ne hordjuk be a piszkot a lakásba. Majd meleg vízzel mossuk le a korlátot és a falát. Szórjunk a vízbe környezetbarát és olcsó tisztítószert, mosószódát is. Ha van kint használható bútorunk, azt is mossuk át. Következzen a burkolat, amin lehet, hogy a madarak ott hagyták a jelüket. Fogjunk egy régi, használaton kívüli törölközőt vagy ócska pólót, vágjuk szét könnyen kezelhető darabokra, mártsuk vízbe és tegyük a madárpiszokra. Hagyjuk felázni. Majd takarítsuk fel a ronggyal. Ezután mossuk fel mosószódás vízzel. Majd csepegtessünk tiszta vízbe fertőtlenítő teafaolajat és újra mossuk fel az erkélyt. Ezeket a takarítóeszközöket ne használjuk a lakásban, maradjanak meg az erkély tisztán tartásához.

Új rakodótér

Gondoljuk át, hogyan rendezzük be erkélyünket. Érdemes környezettudatosságra törekedni és új dolgok helyett megújított, használt darabokkal berendezni. Ha kis bútorokra van szükségünk, azokat megvehetjük használtcikk piacon, online piactereken, illetve közösségi oldalakon is érdeklődhetünk ismerőseinktől, vannak-e elfekvő darabjaik? Figyeljünk rá, hogy amennyiben nem védett az esőtől az erkélyünk, akkor olyan bútort válasszunk, amelyben nem tesz kárt az időjárás. Erre alkalmasak pl. a raklapokból készült bútorok. Ha kevés a lakásunkban a rakodótér, kétfunkciós, azaz ládának is használatos ülő-illetve fekvőalkalmatosságot tervezzük. Egyrészt pakolhatunk bele, másrészt pedig ülő-vagy fekvőfelületet ad a teteje. Ne zsúfoljuk tele az erkélyt, hagyjunk helyet magunknak és családunknak. Továbbá maradjon hely a ruhaszárítónak is. Jó időben feltétlenül kint szárítsuk a ruhát. Ugyanis a nap nem csak jó illatot ad a ruhának, hanem fertőtleníti is.

Rongyszőnyeg, növények

Színes, magunk készítette rongyszőnyeggel tegyük barátságossá erkélyünket. Szintén otthonos környezetet adnak a virágok, ezért ültessünk dísz-illetve fűszernövényeket. Jól elférnek az élőnövények a korlátra erősített balkonládában, „kétlábú” cserepekben, a sarokban a földön vagy a falba vert szögön, a kaspókban. Mindenekelőtt a biztonságot tartsuk szem előtt. Olyan helyre tegyük a növényeket, ahol nem löki le az esetleges szélvihar, balesetet okozva ezzel. Lakástextillel tegyük kényelmesebbé az erkélyt. Varrjunk párnát a székre vagy a fekvő alkalmatosságra. Nézzünk szét a ruhásszekrényben, milyen elnyűtt holmit találunk és használjuk kreatívan.

Foltvarrás, csomózás

Készítsünk pl. foltvarrással (patchwork) párnát. A legegyszerűbb formája, ha azonos méretű négyzeteket vágunk ki a különböző anyagokból és szépen egymás mellé rakjuk az egymással színben harmonizáló négyzeteket. Majd gombostűzzük egymáshoz úgy, hogy fedjék egymást fél centire a szélüktől. Varrjuk össze a sorokat és készítsük el a párnahuzatot. Varrnunk sem kell a következő párnához, csak rojtot kötöznünk: fogjunk egy régi pólót és terítsünk magunk elé. Rajzoljunk bele pl. egy szívet, figyelve arra, hogy kb. öt centiméter maradjon meg körülötte. Majd a körvonaltól kb. 5 centiméterre rajzoljuk körbe, így egy nagyobb szívet kapunk. Vágjuk ki mintát a nagyobbik szív körvonalai mentén, majd a kisebb körvonalig vagdossuk be merőlegesen kb. másfél centiméterenként. Csomózzunk meg duplán minden egymással szemben lévő rojtot. Húzgáljuk meg a rojtokat, hogy bepöndörödjön az oldaluk. Amikor már majdnem körbe értünk, töltsük meg tömővattával. Végül varrjuk össze az esetlegesen kitágult részt, amin a vattát tömtük be a párnába. Ha nem szeretnénk rojtos párnát, akkor fordítsuk ki, mielőtt beletesszük a tömőanyagot. Készíthetünk párnát elhasznált kötött pulóverünkből is. A legegyszerűbb a téglalap alapú párna. Ehhez fordítsuk ki a pulóvert és vágjuk el praktikusan a hóna alatt. A legtartósabb, ha varrógéppel varrjuk el, majd kifordítjuk. Kispárnát tegyünk bele és varrjuk össze.

Kaspót magunk is készíthetünk csomózásos technikával. Régi pólóból készítsünk pólófonalat és csomózzunk kaspót pl. a következő weblapokon leírtak szerint: https://csomogyongy.blogspot.hu/2012/10/makrame-minta.html

https://csomogyongy.blogspot.hu/2013/06/makrame-alapcsomok.html

 

Mielőtt birtokba vesszük az erkélyt gondoskodjunk napárnyékolásról. Megfelelő az egyszerű napernyő a napernyőtalppal. Azzal, hogy berendeztük erkélyünket, azt is vállaltuk, hogy rendben tartjuk, mint lakásunk többi helyiségét. Így pl. éjszakára bevisszük a lakásba a textil párnákat.   

további cikkek

TeSzedd! – Az emberek egyre nagyobb tudatossággal viszonyulnak a környezetükhöz hírek
Teszedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció: Az együttműködés sikere a tiszta környezetért hírek
Környezettudatosság 2.0: 5 új tipp a környezettudatos mindennapokhoz hírek
Köszönjük
Hírlevelünk már úton.